Asemanari uimitoare intre Dacian Ciolos si Iuliu Maniu: sunt din Salaj, au fost numiti pe 10 noiembrie, intr-un context politic asemanator

life

Jurnalistii de la Adevarul au identificat mai multe asemanari intre Dacian Ciolos, premierul desemnat marti de presedintele Klaus Iohannis pentru a forma un nou Guvern, si omul politic Iuliu Maniu, fost si el prim-ministru al Romaniei.

Dacian Ciolos a fost desemnat in functia de premier al Romaniei pe data de 10 noiembrie. Tot intr-o zi de 10 noiembrie, dar in 1928, Iuliu Maniu isi lua in primire primul sau mandat de prim-ministru al Romaniei.

Dincolo de asta, Ciolos si Maniu mai au un punct comun: Pericei, localitatea lor de suflet. Iuliu Maniu s-a nascut la Simleu Silvaniei, dar a numit ”acasa” satul Badacin, din comuna salajeana Pericei, acolo unde tatal sau a construit un conac in care familia Maniu si-a trait batranetile. Dacian Ciolos s-a nascut la Zalau, dar locul lui de suflet este Pericei, acolo unde si-a petrecut cea mai mare parte a copilariei si o parte din tinerete. Astfel, comuna Pericei devine singura din tara care a dat doi premieri.

Potrivit istoricului Marin Pop, si contextul politic in care au ajuns in functie cei doi salajeni este asemanator. La fel ca si Dacian Ciolos, si Iuliu Maniu a fost numit pentru prima oara premier al Romaniei pe fondul unei crize politice in urma careia prim-ministrul de la acea vreme si-a depus mandatul.

„Criza politica a inceput in 1927 cand, pe de-o parte, Regele Ferdinand moare, fiind instalat la conducerea tarii regele Mihai, un copil de sase ani, inconjurat de o regenta. Pe de alta parte, tot in acel an moare subit, in urma unei aparent banale operatii, premierul liberal Ionel I.C.Bratianu”, explica istoricul, pentru adevarul.ro.

Functia de premier este preluata de fratele acestuia, Vintila Bratianu, fapt cei nemultumeste pe taranistii condusi de Iuliu Maniu. Sub coordonarea acestora, incep adunarile populare de protest impotriva guvernului, care culmineaza cu adunarea din orasul – simbol Alba Iulia, din mai 1928, despre care istoricii vremii spun ca a adunat la un loc 100.000 de participanti. Pe fondul acestor nemultumiri generale, regenta il desemneaza pe Iuliu Maniu sa formeze un nou guvern.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: