Asociatia Vanatorilor, dupa ce un barbat a fost muscat de cap de un urs: „Suntem legati de maini si de picioare / Pana nu se intervine prin vanatoare, lucrurile vor degenera din ce in ce mai rau”

news

Vanatoarea este singurul instrument care a dus la pastrarea echilibrului populatiei de urs din Romania si, daca nu se va permite din nou vanarea ursilor, atacurile impotriva oamenilor se vor inmulti, a declarat presedintele executiv al Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, Mugurel Draganescu, dupa ce un om a fost muscat de cap de un urs in Curtea de Arges, la sfarsitul saptamanii trecute.

„Eu repet a mia oara, pana nu se intervine in populatia de urs prin vanatoare lucrurile vor degenera din ce in ce mai mult. Vanatoarea a fost singurul instrument practic si real care a dus la pastrarea echilibrului populatiei de urs in balanta cu omul din zona rurala. Pana nu reducem populatia de ursi si ajungem la nivelul acelui efectiv optim calculat prin ordin al ministrului, undeva in jurul cifrei de 4.500 de exemplare, lucrurile vor degenera din ce in ce mai mult”, a declarat Draganescu, pentru Aktual24.

Comentariile sale vin dupa ce, vinerea trecuta, un urs a atacat un barbat pe un drum forestier din Curtea de Arges. Barbatul a fost dus la spital cu rani la cap, torace si un picior.Potrivit acestuia, inmultirea excesiva a ursilor a aparut dupa ce, in 2016, ministerul Mediului (Guvernul Ciolos, n.r.) a dat un ordin prin care s-au stopat derogarile ce se acordau gestionarilor de fonduri cinegetice pentru a putea vana ursi.„Din acel moment, lucrurile au escaladat. Mii de apeluri la 112, milioane de euro acordate populatiei rurale in ceea ce priveste pagubele, oameni mutilati pana la oameni omorati”, a afirmat reprezentantul AGVPS.

Vanatorii spera ca, in primavara, in urma studiului pe care ministerul Mediului l-a comandat si care este realizat de Institutul de Cercetari Silvice si Facultatea de Silvicultura, va exista o evaluare a populatiei de urs in urma careia se va emite un ordin privind interventia prin vanatoare in privinta ursilor.

„Daca nici in primavara acestui an nu se ia aceasta decizie, noi am zis de foarte multe ori ca ne dezicem de astfel de atacuri, lucrurile nu stau in mana noastra sub nicio forma”, a subliniat Mugurel Draganescu.

Acesta a notat insa ca ordonanta 81 aprobata prin legea 197/2022 „a mai rezolvat probleme punctuale, dar nu preventive, ci numai probleme in urma atacului ursului”. Potrivit ordonantei, este necesara formarea unei echipe, „in frunte cu primarul sau viceprimarul localitatii, pe baza unui contract”.

„Atata vreme cat UAT-urile nu-si asuma acest contract si primarii sau viceprimarii nu isi asuma recoltarea exemplarelor de urs, noi de asemenea suntem legati de maini si de picioare”, a precizat acesta.

Cazul din Arges

In ceea ce priveste atacul din Curtea de Arges. Mugurel Draganescu a precizat ca este vorba de un fond gestionat de Asociatia judeteana a vanatorilor si pescarilor Arges, asociatie afiliata la AGVPS, dar care nu a reusit sa incheie cu UAT-ul respectiv contract in baza ordonantei 81.

In lipsa acestui contract, „gestionarul nu are niciun fel de vina, niciun fel de putere in a interveni acolo, absolut deloc”: „Nu are cum interveni, nu exista contract cu gestionarul, atunci echipa trebuie sa fie formata din primar, jandarm, medic veterinar si in locul gestionarului este reprezentantul Garzii Forestiere, care in urma deciziei primarului poate recolta, indeparta sau reloca exemplarul de urs”,

Draganescu a subliniat ca astfel de situatii se inregistreaza la nivelul mai multor fonduri de vanatoare, in conditiile in care „autoritatile locale nu au incheiat contracte. „De ce, credeti-ma, ma depaseste. Raspunsul este la primari si la consiliile locale”, a adaugat el.

„Efectiv nu mai are loc in habitatul sau natural”

Dupa 2016, ursii, in special cei tineri, au inceput sa-si extinda habitatul in zone care nu erau specifice acestei populatii de animale, deoarece zonele traditionale in care traiau sunt ocupate de ursii dominanti.

„De cele mai multe ori sunt ursi tineri care se apropie de localitati sau ursoaice cu pui, iar ulterior puii lasati de ursoaica s-au obisnuit pe langa localitati si acolo isi duc veacul, pentru ca in habitatul natural sunt atacati de ursii dominanti”, a explicat Mugurel Draganescu.

In aceste conditii, arealul ursilor s-a extins extrem de mult astfel incat au fost semnalate exemplare pe Dealul Feleacului, in zona Clujului, pe langa Bucuresti si chiar in judetul Braila.

„Ei si-au extins foarte mult teritoriile, pentru ca existand o suprapopulare a teritoriilor, automat ei nu mai au loc in habitatul lor natural”, spune Draganescu, care arata ca o parte din vina apartine si turistilor, care au „umplut muntii si padurile cu gunoaie”. „Turistii, noi, oamenii, nu suntem foarte educati in a strange de multe ori ceea ce lasam in urma unui picnic, iar ursul s-a obisnuit, a pierdut frica de om” si se apropie de zonele unde gasesc mult mai usor hrana.

In urma acestui fenomen, apar atacurile impotriva gospodariilor sau chiar a oamenilor, dar si despagubiri de zeci de mii de euro castigate de oamenii pagubiti in instante.

„In loc sa aducem bani la bugetul de stat, printr-o vanatoare controlata, asa cum fac toate tarile europene care au o populatie viabila de ursi, noi pierdem bani”, spune reprezentantul AGVPS, care afirma ca tari europene cu o populatie viabila de urs, precum Suedia sau Slovacia, au majorat preturile la vanatoarea de urs dupa ce Romania a stopat derogarile in 2016.

In plus, „Romania pierde o gramada de bani” prin turismul cinegetic, in conditiile in care „un vanator nu doar vine, aterizeaza, vaneaza ursul si pleaca”.

Sterilizarea ursilor, o propunere aberanta

Chestionat despre propunerea de castrare a usilor, Mugurel Draganescu a replicat: „Deja cred ca a coborat nivelul ursului la rangul de caine hoinar. Cred ca ne-am batea joc de o resursa naturala regenerabila”.

„Sa facem asa ceva … cred ca iarasi am cheltui nu milioane, zeci de milioane de euro. Ne-am bate joc de un simbol national”, a continuat el, comentand ca exista probabil „anumite entitati private de mediu cointeresate sa-si bata joc de Romania pentru ca alte tari sa prospere”.

„Pentru mine este cea mai aberanta solutie pe care am auzit-o”, a concluzionat Mugurel Draganescu.

Acelasi cuvant, „aberatie”, a fost folosit recent de ministrul Mediului, Barna Tanczos, cand a fost intrebat, la TVR Info, cum comenteaza propunerea privind sterilizarea ursilor, pentru a evita vanarea acestora.

„Este o prostie. Ursul nu este caine. Nu poate fi prins fiecare urs, dus la medicul veterinar, verificat daca este mascul sau femela si sterilizat. Este o aberatie”, a spus ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: