Aspect suspect in motivarea CCR semnalat de un senator PNL: „Am constatat o graba fara precedent”. Legatura cu Dragnea

politica

Senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat joi ca motivarea Curtii Constitutionale cu privire la revocarea sefei Directiei Nationale Anticoruptie s-a publicat „intr-o graba fara precedent” si nu are cum sa nu se gandeasca ca exista o legatura cu pronuntarea unei „anumite” sentinte vineri si un miting de sambata.

„Sunt dezamagita de faptul ca CCR a decis pe repede inainte sa publice aceasta motivare fara sa clarifice situatia judecatorului Petre Lazaroiu cu privire la care este o mare nebuloasa. Era important ca CCR sa clarifice daca mandatul acestui judecator a expirat sau nu, pentru ca domnul Lazaroiu, trebuia sa stim cu totii, ca este sau nu este in masura sa judece o cauza referitoare la un conflict care il implica pe presedintele statului, in timp ce el insusi, in interiorul Curtii, judecand aceasta cauza creeaza premisele unui conflict.

A doua observatie este cea in legatura cu publicare acestei motivari, pentru ca am constatat o graba fara precedent si evident ca nu am cum sa nu ma gandesc ca exista o legatura intre publicarea motivarii de joi, pronuntarea unei anumite sentinte maine si un anumit miting de sambata. S-a declansat in mod cert o puternica criza si controversa in societate ca urmare a deciziei CCR, de la comunicat pana la aceasta motivare, s-au dezbatut pe toate partile posibilele consecinte, insa cred ca este mai putin relevant sa discutam despre termen sau despre sanctiuni pentru ca nu acesta este fondul discutiei, ci independenta magistratilor, a procurorilor sau pierderea acestei independente a procurorilor”, a spus Gorghiu, pentru Agerpres.

Ea a adaugat ca din motivare reiese „foarte limpede” ca CCR rescrie cumva Constitutia Romaniei si, practic, scoate presedintele tarii si CSM din procedura de revocare a procurorilor de rang inalt.

„Se spune textual faptul ca magistratii nu sunt independenti, ceea ce pentru mine este un lucru extrem de grav. Nu cred ca Romania are nevoie de un exercitiu discretionar al ministrului Justitiei atunci cand vine vorba de revocarea procurorilor de rang inalt, insa aceasta este decizia Curtii data la solicitarea ministrului Justitiei. Faptul ca se scrie negru pe alb in aceasta decizie ca Ministerul Public nu are o pozitie de independenta fata de autoritatea executiva si ca, in acelasi timp, presedintele nu are decat capacitatea de a verifica legalitatea procedurii de revocare este, din punctul meu, neconform cu spiritul si cu litera Constitutiei”, a mentionat Gorghiu.

In opinia sa, in acest moment, cel care va avea un cuvant esential de spus in urma acestei hotarari este presedintele Romaniei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: