Assange, acuzat de americani pentru ca a publicat numele surselor, nu pentru opiniile sale politice

externe

Cazul lui Julian Assange „dureaza de prea mult timp”. Australia cere o incheiere

Julian Assange este urmarit penal pentru publicarea surselor si nu a opiniilor sale politice, au declarat miercuri avocatii care reprezinta Statele Unite, dupa incheierea ultimei batalii legale a fondatorului WikiLeaks pentru a opri extradarea sa din Marea Britanie, potrivit Reuters.

Procurorii americani incearca sa-l judece pe Assange, in varsta de 52 de ani, pentru divulgarea de catre WikiLeaks a unor inregistrari militare confidentiale si note diplomatice ale SUA.

Ei sustin ca scurgerile de informatii au pus in pericol viata agentilor lor si ca nu exista nicio scuza pentru faptele lui. Sustinatorii lui Assange il saluta ca pe un jurnalist si un erou persecutat pentru ca a dezvaluit neregulile din SUA.

Avocatii lui Assange au declarat marti Inaltei Curti din Londra ca acest caz este motivat politic, argumentand ca Assange a fost vizat pentru expunerea „infractiunilor la nivel de stat” si ca fostul presedinte al SUA Donald Trump a cerut „optiuni detaliate” cu privire la modul de a-l ucide.

Dar, miercuri, avocatii SUA au spus ca urmarirea lui Assange se bazeaza pe „statul de drept si pe dovezi”.

„Acuzarea recurenta ar putea fi fara precedent, dar ceea ce a facut el a fost fara precedent”, a spus avocatul Clair Dobbin. Assange „a publicat fara discernamant si cu buna stiinta in lume numele persoanelor care au actionat ca surse de informatii pentru SUA. Aceste fapte il disting, nu opiniile sale politice”, a spus Dobbin.

Dobbin le-a raspuns, de asemenea, avocatilor lui Assange, care au citat un presupus plan al SUA de a-l rapi sau ucide pe Assange in timp ce acesta se afla in ambasada Ecuadorului din Londra, in 2021.

Ea a spus ca Statele Unite au dat asigurari despre modul in care va fi tratat Assange ca „submineaza in totalitate aceasta sugestie… ca i se poate intampla orice”.

Dobbin a sustinut ca materialul publicat de Wikileaks a fost obtinut prin incurajarea oamenilor sa fure documente si continea nume neredactate ale surselor din SUA. Prin urmare, Assange nu poate fi „tratat ca un jurnalist obisnuit sau Wikileaks ca un editor obisnuit”, a spus ea.

Dobbin a spus ca publicarea numelor a riscat sa aduca prejudicii grave persoanelor care „traiau in zone de razboi sau sub regimuri represive”.
Avocatul lui Assange, Mark Summers, a spus ca nu exista „nicio dovada ca s-a intamplat ceva rau”.

El a mai spus ca avocatii care il reprezinta pe ministrul de interne al Marii Britanii au acceptat ca Assange ar putea fi, teoretic, acuzat de infractiuni care poarta pedeapsa cu moartea, la fel ca fostul analist al serviciilor de informatii ale armatei americane Chelsea Manning, care a divulgat documente catre WikiLeaks.

Judecatoarea Victoria Sharp a declarat la sfarsitul sedintei ca instanta isi va comunica decizia la o data ulterioara.

Assange nu a fost in instanta miercuri si nici nu a urmarit de la distanta pentru ca nu se simtea bine, au spus avocatii sai si sotia sa, Stella.

Bataliile legale ale australianului au inceput in 2010, iar el a petrecut sapte ani inchis in ambasada Ecuadorului inainte de a fi inchis in 2019 pentru incalcarea conditiilor de cautiune.

De atunci a fost tinut intr-o inchisoare de maxima securitate din Londra, unde s-a si s-a casatorit. In 2022 Marea Britanie a aprobat extradarea sa in SUA.

Avocatii lui Assange spun ca acesta ar putea primi o pedeapsa de pana la 175 de ani de inchisoare, dar probabil va fi de cel putin 30 – 40 de ani. Procurorii americani au spus ca nu va fi mai lunga de 63 de luni.

Daca Assange castiga acest caz, va avea loc o audiere completa de apel. Daca va pierde, singura varianta care ii mai ramane ar fi Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Sotia lui a spus ca avocatii sai vor solicita o actiune in instanta, daca este necesar.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: