Associated Press: „Salina Turda din Romania este luata in calcul pentru a fi transformata in adapost antiatomic”

analize

Agentia Associated Press a publicat vineri un amplu material despre pregatirile din tarile central europene in fata amenintarilor cu atacuri nucleare ale Rusiei. Agentia afirma ca si in Romania se ia in calcul ca Salina Turda sa fie transformata in adapost.

„In Romania, o fosta mina de sare imensa, Salina Turda, acum o atractie turistica, se afla pe o lista guvernamentala de potentiale adaposturi”, scrie AP. Salina Turda ar putea adaposti peste 800.000 de oameni, scrie presa locala din Turda. Salina a fost folosita ca adapost antiaerian si in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Materialul integral din Associated Press:

La doua etaje sub o uzina moderna de productie a otelului de la marginea de nord a Varsoviei se afla o relicva neatinsa a Razboiului Rece: un adapost care continea masti de gaze, brancarde, truse de prim ajutor si alte articole menite sa ajute liderii apararii civile sa supravietuiasca si sa ghideze operatiunile de salvare in caz de atac nuclear sau alte dezastre.

O harta a Europei de pe un perete arata inca Uniunea Sovietica – si nicio Ucraina independenta. Cizmele si jachetele vechi emana un miros de mucegai. O centrala militara de campanie avertizeaza: „Atentie, inamicul va asculta”.

Pana acum, nimeni nu s-a gandit serios ca incaperile construite in anii 1950 – si intretinute acum ca o „curiozitate istorica” de uzina ArcelorMittal Warszawa, potrivit purtatoarei de cuvant Ewa Karpinska – ar putea fi folosite din nou intr-o zi ca adapost. Dar, in timp ce Rusia ataca Ucraina, cu bombardamente in jurul unei centrale nucleare si amenintari repetate ale Rusiei de a folosi o arma nucleara, guvernul polonez a ordonat luna aceasta un inventar al celor 62.000 de adaposturi antiaeriene din tara.

Razboiul a declansat temeri in intreaga Europa, iar acestea sunt resimtite mai ales in tari precum Polonia si Romania, care se invecineaza cu Ucraina si care ar fi foarte vulnerabile in cazul unui dezastru atomic.

Dupa ordinul guvernului polonez, pompierii au vizitat saptamana trecuta adapostul uzinei siderurgice si l-au inscris in registrul lor. Liderii din Varsovia au declarat ca metroul si alte adaposturi subterane ale orasului ar putea adaposti toti cei 1,8 milioane de locuitori si chiar mai mult in cazul unui atac cu arme conventionale.

Karpinska, de la uzina ArcelorMittal Varsovia, a inceput sa primeasca brusc cereri de informatii despre adapost. In urma amenintarilor presedintelui rus Vladimir Putin de a efectua un atac nuclear tactic, „toata lumea este ingrijorata”, a spus ea. „Cred ca nu va (organiza un atac nuclear), ca ar fi complet nebunesc, dar nimeni nu a crezut cu adevarat ca va incepe acest razboi”.

Pe fondul luptelor din jurul centralei nucleare ucrainene din Zaporojie, Polonia a elaborat, de asemenea, un plan pentru a oferi tablete de iodura de potasiu statiilor de pompieri locale, care le vor distribui populatiei in caz de nevoie. In alte parti ale Europei a existat o graba in ceea ce priveste iodura de potasiu – care protejeaza glanda tiroida din gat in caz de expunere la radiatii – inclusiv in Finlanda, unde guvernul a indemnat populatia sa le cumpere.

In timpul Razboiului Rece au existat sute de mii de adaposturi in Europa. Unele datau din perioada de pregatire a celui de-al Doilea Razboi Mondial, in timp ce autoritatile din perioada comunista au ordonat, de asemenea, ca noile facilitati rezidentiale si de productie sa includa adaposturi subterane.

Finlanda, care se invecineaza cu Rusia, impreuna cu Suedia si Danemarca, si-au mentinut adaposturile in functiune. Finlanda, de exemplu, mentine adaposturi in orase si in alte zone dens populate, capabile sa gazduiasca aproximativ doua treimi din populatie. Cateva dintre ele sunt proiectate sa reziste la detonarea unei bombe nucleare de 100 de kilotone.

In timp ce unele tari inca isi mai pastreaza adaposturile subterane din timpul Razboiului Rece, dupa prabusirea Uniunii Sovietice, unele au fost transformate in muzee – relicve ale unei epoci anterioare a temerilor nucleare care nu ar oferi astazi nicio protectie reala.

Adaposturile antiatomice au fost un element cheie in doctrina de pregatire a fostei Iugoslavii impotriva unui atac nuclear.

Cel mai faimos dintre toate, aflat intr-o zona muntoasa la 60 de kilometri de Sarajevo, in Bosnia, este o vasta fortareata subterana construita pentru a proteja liderii militari si politici. Cunoscuta atunci doar de presedintele iugoslav, de patru generali si de o mana de soldati care o pazeau, situl de la Konjic a fost transformat in 2010 intr-o galerie de arta moderna.

„Din punct de vedere politico-militar si geopolitic, mediul global din acest moment este, din pacate, foarte asemanator cu ceea ce a fost (in timpul Razboiului Rece), impovarat de un sentiment foarte greu de razboi iminent”, a declarat Selma Hadzihuseinovic, reprezentanta unei agentii guvernamentale care administreaza situl.

Ea a spus ca buncarul ar putea fi repus in functiune intr-un nou razboi, dar, avand in vedere ca armele nucleare au devenit mult mai puternice, nu ar mai fi „atat de util pe cat ar fi trebuit sa fie atunci cand a fost construit”.

In Romania, o fosta mina de sare imensa, Salina Turda, acum o atractie turistica, se afla pe o lista guvernamentala de potentiale adaposturi.

De asemenea, multi locuitori din mediul urban trec zilnic pe langa adaposturi fara sa-si dea seama, in timp ce circula cu metroul in orase precum Varsovia, Praga si Budapesta.

„Am masurat cate persoane ar putea incapea in trenuri pe toata lungimea metroului, in statiile de metrou si in alte spatii subterane”, a declarat Michal Domaradzki, director al departamentului de securitate si gestionare a crizelor din cadrul orasului Varsovia. „Exista suficient spatiu pentru intreaga populatie”.

Attila Gulyas, presedintele Sindicatului muncitorilor din transportul urban din capitala ungara, a fost implicat in exercitii regulate pe liniile de metrou din oras. El a fost antrenat sa adaposteasca mii de oameni in calitate de sef al statiei Astoria de pe linia 2 a metroului din Budapesta.

„Sistemul este si astazi in functiune, functioneaza perfect, poate fi folosit in orice situatie de urgenta”, a spus Gulyas. „Pana la 220.000 de persoane pot fi protejate de sistemul de adaposturi din tunelurile liniilor 2 si 3 de metrou”.

Dar, in conditiile in care Rusia poarta un razboi energetic impotriva Europei si costurile energiei electrice cresc vertiginos, pentru multi, principala grija este cum sa treaca iarna.

Sorin Ionita, analist al Expert Forum din Bucuresti, Romania, a declarat ca multi considera improbabil un atac nuclear rusesc, deoarece acesta nu ar „aduce un mare avantaj militar rusilor”.

Cu toate acestea, amenintarile lui Putin se adauga la un sentiment general de anxietate intr-o lume in tumult.

La doar cateva zile dupa ce a inceput invazia rusa, cehii au cumparat pastile de iodura de potasiu ca un fel de precautie impotriva unui atac nuclear. Expertii spun ca acestea ar putea fi de ajutor in cazul unui dezastru la o centrala nucleara, dar nu si impotriva unei arme nucleare.

Dana Drabova, sefa Biroului de Stat pentru Securitate Nucleara, a declarat ca, intr-un astfel de caz, pastilele anti-radiatii ar fi „inutile”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: