Asta trebuie facut si in Romania dupa alungarea PSD. Maia Sandu ii da afara pe toti oamenii lui Dragnea de Moldova, Plahotniuc

politica

Val de demiteri la Chisinau la cea de-a treia sedinta a noului Guvern. Functionarii publici care au deservit politic regimul oligarhic al lui Vlad Plahotniuc sunt demisi, anunta Deutsche Welle.

Secretarul general al Guvernului, Lilia Palii, a fost eliberata din functie in baza cererii depuse. A fost demis directorul Agentiei Proprietatii Publice, Vladimir Baldovici, fiind dispusa o ancheta de serviciu la aceasta institutie. De asemenea, a fost demis seful Agentiei Nationale pentru Siguranta Alimentelor, Ion Sula, si au fost acceptate cererile de demisie ale ambasadoarei Republicii Moldova in SUA, Cristina Balan, si secretarului general din MAI, Simion Carp.

De asemenea, presedintele Curtii Constitutionale, Mihai Poalelungi, si-a dat demisia din functia de judecator si de presedinte al Curtii Constitutionale. Anuntul a aparut pe pagina web a Curtii.

Demisia magistratilor CC a fost ceruta atat de noua guvernare, cat si de societatea civila, dupa ce judecatorii si-au revazut deciziile pronuntate in perioada 7-9 iunie, privind necesitatea dizolvarii Parlamentului, ilegalitatea investirii noului Guvern si suspendarea presedintelui Igor Dodon.

Tot joi, premierul a cerut demisia conducerii „Postei Moldovei” si a dispus o ancheta de serviciu la „Moldtelecom” si „Metal Feros”. Potrivit premierului, conducerea „Postei Moldovei” „nu-si indeplineste obligatiunile contractuale in raport cu presa scrisa”, aceasta institutie fiind „implicata, de-a lungul timpului, in cazuri grave de trafic cu anabolizante si alte situatii”.

In ceea ce priveste companiile „Moldtelecom” si „Metal Feros”, Maia Sandu a spus ca „aceste doua companii de stat au fost folosite de regimul precedent pentru finantarea partidelor, fiind astfel delapidate. In loc sa contribuie la consolidarea proprietatilor publice, aceste companii au fost administrate in defavoarea statului”, a spus premierul.

Totodata, Maia Sandu a cerut MAI si Ministerului Justitiei sa elaboreze un proiect de lege care sa prevada trecerea institutiilor statului sub paza MAI. „Este inadmisibil ca institutiile statului in continuare sa fie „aparate” de structurile paramilitare subordonare lui Plahotniuc”, a precizat premierul cu referire la firmele de securitate care asigura momentan paza institutiilor statului. Ministrul de Interne, Andrei Nastase, a spus ca va recurge imediat la indeplinirea acestei dispozitii.

La randul sau, Parlamentul a simplificat procedura de demitere a membrilor Comisiei Electorale Centrale. Astfel, membrii CEC vor putea fi demisi de autoritatea care i-a numit in functie, fara sa mai fie nevoie ca demisia sa fie confirmata de instantele de judecata. Momentan, CEC este compusa din 9 membri, unul fiind desemnat de seful statului, iar ceilalti 8 de catre Parlament, cu respectarea reprezentarii proportionale a majoritatii si a opozitiei. Democratii (deja in opozitie), care au acum cei mai multi oameni in CEC, spun ca noua majoritate parlamentara „incalca grav normele democratice prin preluarea, fara nicio jena, a controlului politic asupra Comisiei Electorale Centrale”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: