Astazi aflam cine va fi comisarul european din partea Romaniei. Cele doua propuneri ale Guvernului Orban

politica

Presedintele Comisiei Europene va decide miercuri cine va fi comisarul desemnat al Romaniei, anunta Digi24. Surse din grupul PPE de la Parlamentul European au declarat ca in cursul zilei de miercuri va avea loc o convorbire telefonica intre Ursula von der Leyen si premierul Ludovic Orban pe acest subiect.

Propunerile neoficiale ale Guvernului Orban sunt Adina Valean si Siegfried Muresan.

Oficialii de la Bucuresti dau asigurari ca va fi o procedura transparenta si ca, inainte de a fi audiat in comisiile PE, candidatul romin va fi prezent pentru audieri in Parlamentul Rominiei.

Intrebat de Digi24.ro daca a discutat cu Ursula von der Leyen pe tema comisarului din partea Romaniei, Ludovic Orban a spus ca „atunci cand va avea ceva de comunicat va comunica”.

In PPE si-a facut un lobby puternic europarlamentarul Siegfried Muresan, care isi doreste postul de comisar, si are si sprijinul vocal si sustinut al lui Ludovic Orban si al unei parti din liderii PNL, dar si sustinerea unor consilieri prezidentiali ai lui Klaus Iohannis.

Numele Adinei Valean a fost pus pe masa, neoficial, de presedintele Iohannis, care a spus despre ea intr-o discutie informala ca este „foarte competenta”, ea fiind unul dintre romanii cei mai influenti la Bruxelles, singurul europarlamentar roman care a fost ales presedinte de comisie in Parlamentul European, din 2017 la Comisia pentru Mediu iar din 2019 la Comisia pentru Industrii.

Mai mult despre: ,

Comentarii: