Astazi au intrat in vigoare noile reguli de actiune ale Politiei. Politistii pot folosi forta mai usor

news

Duminica, 26 ianuarie, in vigoare mai multe modificari de lege ce instituie reguli noi privind procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor sau al vehiculului si precizeaza conditiile in care politistul poate folosi forta sau conduce o persoana la sectie, informeaza Politia Romana.

Pe langa regulile de actiune ale politistului, sunt introduse ”garantii suplimentare pentru respectarea drepturilor cetateanului”, se spune intr-un comunicat de presa.

Principalele modificari aduse legislatiei actuale, potrivit Politiei Romane:

”Este inasprit cadrul juridic pentru o serie de fapte antisociale, precum refuzul persoanei de a da relatii pentru stabilirea identitatii sale sau organizarea de petreceri private in spatiul public, in proximitatea imobilelor cu destinatia de locuinte.

Politistul are dreptul sa solicite persoanei care face obiectul legitimarii sa tina mainile la vedere si, dupa caz, sa renunte temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

Totodata, acesta are dreptul sa conduca o persoana la sediul politiei, atunci cand: nu s-a putut stabili (pe loc) identitatea acesteia, ori exista motive verosimile pentru a banui ca identitatea declarata nu este reala sau documentele prezentate nu sunt veridice; din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstantelor, ori bunurilor aflate asupra sa, creeaza motive verosimile pentru a banui ca pregateste sau a comis o fapta ilegala; prin actiunile sale pericliteaza viata, sanatatea sau integritatea corporala, a sa ori a altei persoane sau ordinea publica; luarea unor masuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publica.

Persoana este condusa la cea mai apropiata unitate de politie la care se poate realiza identificarea sa, verificarea situatiei de fapt si, dupa caz, luarea masurilor legale.

Verificarea situatiei de fapt si, dupa caz, luarea masurilor legale fata de persoana condusa la sediul politiei se realizeaza de indata, fara a depasi 8 ore de la momentul initierii deplasarii.

In situatia in care identitatea persoanei nu a putut fi stabilita, din motive obiective, termenul de 8 ore se poate prelungi cu perioada necesara stabilirii identitatii, verificarii situatiei de fapt si, dupa caz, luarii masurilor legale, fara a depasi 12 ore de la momentul initierii deplasarii. Vechea lege prevedea un termen de 24 de ore.

Se introduc garantii pentru persoana condusa la sediul politiei, aceasta avand urmatoarele drepturi: de a fi informata cu privire la motivele conducerii la sediul politiei, inainte de initierea masurii; de a fi informata cu privire la drepturile ce-i revin; de a contesta masura dispusa; de a fi asistata de un avocat si de a comunica direct cu acesta; de a solicita informarea unui membru de familie sau a altei persoane pe care o indica; de a fi asistata de un medic; de a-i fi informati parintii, tutorele sau reprezentantul legal, daca este vorba de un minor; de a primi o copie a procesului-verbal intocmit cu aceasta ocazie.

De asemenea, politistul are dreptul de a patrunde, in orice mod, intr-o locuinta sau in orice spatiu delimitat ce apartine ori este folosit de o persoana fizica sau juridica, fara consimtamantul acesteia sau al reprezentantului legal, pentru a salva viata sau integritatea corporala a unei persoane, daca exista indicii ca in acel spatiu este o persoana aflata in pericol.

Totodata este introdusa prezumtia savarsirii unei actiuni violente impotriva politistului, daca persoana care a fost avertizata sa nu se apropie continua sa se apropie de politist. Actiunea persoanei da dreptul politistului de a interveni, utilizand forta, proportional si strict cat este necesar pentru a inlatura pericolul si pentru a lua masurile legale necesare.”

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: