Astazi este Blue Monday, cea mai trista zi din an. Formula folosita de psihologul britanic Cliff Arnall

life

Psihologii au stabilit ca a treia luni din fiecare an este cea mai trista zi din an. Adica astazi. Blue Monday, cea mai trista zi din an, a fost stabilita in 2005 de psihologul britanic Cliff Arnall folosind o formula matematica complicata.

Arnall a luat in calcul factori declansatori ai starilor de disconfort, precum conditiile meteorologice, datoriile, timpul scurs de la Craciun si Revelion, veniturile reduse comparativ cu cele din luna precedenta, nevoia de a face ceva pentru schimbarea de spirit si nivelul motivational scazut pentru a trece la actiune dar si faptul ca aproape toata lumea uraste ziua de luni.

Mentionat intr-un comunicat de presa al companiei Sky Travel, calculul a fost respins de alti specialisti iar conceptul de Blue Monday a fost catalogat drept un truc de marketing menit sa stimuleze vanzarile de vacante.

Totusi, se pare ca in aceasta perioada are loc o crestere a absenteismului de la locul de munca si a divorturilor, ceea ce sustine fie si in parte teoria lui Arnall.

Cliff Arnall militeaza in mod deschis impotriva unei Blue Monday cu conotatii negative, declarand ca ea a fost menita sa inspire oamenii sa isi imbunatateasca viata, nu sa incite la teama.

Dincolo de cazurile clinice de depresie, care necesita atentia specialistului, tristetea de dupa sarbatori poate fi combatura relativ usor. Specialistii recomanda plimbari in aer liber pentru cresterea nivelului de vitamina D, o dieta usoara, o muzica vesela pentru ridicarea moralului, compania celor dragi, mici recompense si evitarea vestilor alarmiste iar pentru unii mersul la sala face minuni.

Daca 16 ianuarie este cea mai trista zi din acest an, exista si cea mai fericita zi. Care este vinerea, ziua in care incepe weekendul. Si cum in luna iunie se intuneca cel mai tarziu, Cliff Arnall a ajuns la concluzia ca a treia zi de vineri din luna iunie este cea mai fericita zi din an. Anul acesta, cea mai fericita zi va fi 16 iunie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: