Astazi este Ziua Internationala impotriva coruptiei. Singurul pesedist care indrazneste sa spuna ceva: „Nu ma astept sa fie sarbatorita cu mare fast in Romania”

politica

In fiecare an, pe 9 decembrie, este celebrata Ziua Internationala impotriva coruptiei. De obicei, liderii PSD si ALDE nu rateaza ocazia de a transmite mesaje politice in astfel de ocazii, insa de data aceasta niciunul nu a suflat o vorba.

Singurul membru PSD, desi nu-i este recunoscuta aceasta calitate de catre liderii partidului, care a indraznit sa spuna doua vorbe este europarlamentarul Catalin Ivan.

„Astazi este Ziua Internationala impotriva coruptiei. Nu ma astept sa fie sarbatorita cu mare fast in Romania deocamdata, dar in anii ce vin, generatiile care vin poate vor face din aceasta zi o zi a demnitatii, a luptei impotriva saraciei, o zi a democratiei si egalitatii de sanse”, a scris Ivan pe Facebook.

In fiecare an, la 9 decembrie, se sarbatoreste Ziua internationala impotriva coruptiei, instituita de Organizatia Natiunilor Unite (ONU) in 2003.

Semnata de Romania la 9 decembrie 2003, la Merida (Mexic) si ratificata prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Conventia Organizatiei Natiunilor Unite impotriva coruptiei este primul tratat cu vocatie universala in domeniul combaterii coruptiei, aminteste Agerpres.

Declaratia Primei Conferinte Anuale si a Adunarii Generale a Asociatiei Internationale a Autoritatilor Anticoruptie, sustinuta la 22-26 octombrie 2006, la Beijing (China), indeamna autoritatile competente sa aplice prevederile relevante ale Conventiei pentru a stabili si intari sistemul de lupta impotriva coruptiei, precum si incurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei Internationale Anticoruptie.

Potrivit www.un.org, coruptia este un fenomen social, politic si economic complex care afecteaza toate tarile si submineaza institutiile democratice, incetineste dezvoltarea economica si contribuie la instabilitatea guvernamentala.

Tema pentru anul 2017 este „Uniti impotriva coruptiei pentru dezvoltare, pace si securitate”.

Coruptia este o crima grava care poate submina dezvoltarea sociala si economica in toate societatile, noteaza site-ul www.anticorruptionday.org. Nicio tara, regiune sau comunitate nu este imuna fata de coruptie.

Campania globala „Coruptia: un impediment pentru obiectivele dezvoltarii durabile”, potrivit sursei citate, se concentreaza asupra modului in care coruptia afecteaza educatia, sanatatea, justitia, democratia, prosperitatea si dezvoltarea.

Combaterea coruptiei este, asadar, o preocupare globala, deoarece coruptia se gaseste atat in tarile bogate, cat si in cele sarace, aceasta contribuind la instabilitate si saracie si fiind un factor dominant care conduce tarile „fragile” spre esecul statului.

Guvernele, sectorul privat, organizatiile neguvernamentale, mass-media si cetatenii din intreaga lume isi unesc fortele pentru a combate coruptia. Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) si Oficiul Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate (UNODC) sunt in prima linie a acestor eforturi.

Cu prilejul marcarii acestei zile, au loc multe evenimente: discursuri ale celor care au fost victime ale coruptiei sau au luptat impotriva ei, concursuri de eseuri pe teme legate de tema coruptiei, difuzarea de afise, pliante si alte materiale informative etc.. Evenimentele desfasurate la nivel national si international cuprind si campanii pentru ratificarea Conventiei ONU impotriva coruptiei, participarea la diverse conferinte ce au ca subiect afacerile, drepturile omului si coruptia, lansarea unui studiu intitulat Barometrul Global, care masoara atitudinea fata de coruptie si viitoarele niveluri de coruptie etc.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: