„Astazi facem istorie. Nimeni nu s-a gandit la asta, noi incepem sa legiferam. Ca in Elvetia”. Malin Bot anunta o noua initiativa

news

Malin Bot a anuntat, joi, infiintarea Grupului pentru Initiativa Legislativa si Reviziuirea Constitutiei. Cei 36 de mebri fondatori intentioneaza sa propuna proiecte de legi si apoi sa stranga semnaturi din partea populatiei pentru a le sustine in Parlament. Prima lege dorita este reducerea numarului de parlamentari.

„In 2009 a fost un referendum, iar ei erau obligati sa dea o lege organica si sa reduca numarul de parlamentari la 300. Au trecut noua ani de atunci. Avem o Constitutie, oameni buni. In Constitutie spune clar, la articolul 74, ca cetatenii pot depune aceasta initiativa legislativa. Avem nevoie de 100.000 de semnaturi. La anul, pe vremea asta, legea sa mearga la promulgare”, a declarat Ion Coman, presedintele grupului, in fata Parlamentului.

Initiatorii sustin ca, dupa ce strang numarul de semnaturi, initiativa legislativa nu va mai fi supusa referendumului, intrucat acesta a avut loc deja, astfel incat va trebui sa fie supusa votului parlamentarilor.

„Le bagam apoi sula in coaste, le bagam legea in coaste, la parlamentarii corupti. Noi deschidem calea catre democratia directa. Asta este doar prima, vor urma apoi si altele. Noi, poporul, vom incepe sa legiferam”, a explicat apoi Malin Bot.

Daca initiativa va fi adoptata, numarul parlamentarilor va fi redus la 274.

„Legea este scrisa, o depunem la Consiliul Legislativ si la CCR, apoi strangem 100.000 de semnaturi. Vor urma deplasari in tara si strainatate, in #diaspora, pentru a organiza centrele din care sa strangem semnaturi. Foarte importanta este ideea de parteneriat popor – presedinte pe care o lanseaza acest demers.

Legea cu reducerea numarului de parlamentari este doar primul pas. Vrem sa folosim aceasta cale constitutionala pentru a schimba din temelie Romania”, a adaugat Malin Bot.

Mai mult despre: ,

Comentarii: