Miercuri am putea scapa de Carmen Dan. Vot in Parlament: „Bastoanele PSD peste obrazul democratiei romanesti”

politica

Camera Deputatilor dezbate, marti, motiunea simpla depusa de PNL la adresa ministrului de Interne, Carmen Dan, intitulata „Bastoanele PSD peste obrazul democratiei romanesti”, urmand ca miercuri sa fie supusa votului final.

Grupul parlamentar al PNL de la Camera Deputatilor a depus, saptamana trecuta, motiunea simpla in care solicita demisia ministrului de Interne, mentionand ca aceasta „a coordonat represiunea din 10 august”.

„Din perspectiva Partidului National Liberal, demisia ministrului Carmen Dan, care a coordonat de facto interventia de pe 10 august, si a intregii conduceri a Jandarmeriei este o prioritate de siguranta nationala: acesti oameni au dovedit ca nu vor si nu sunt capabili sa asigure ordinea si sa respecte legea, inclusiv o serie de documente esentiale, cum ar fi Strategia Nationala de Aparare a Tarii – care subliniaza faptul ca garantarea sigurantei cetatenilor reprezinta un interes national de securitate. Zeci de mii de protestatari pasnici au fost loviti si atacati cu gaze lacrimogene din cauza unui grup provocator care nu a putut fi identificat si izolat ore in sir. Si ne putem gandi la premeditare, amintindu-ne ca recent Liviu Dragnea si Carmen Dan voiau sa ofere Jandarmeriei atributii de cercetare penala, dar si paza si protectie pentru demnitari. Stimati colegi, nu este permis si generatiei noastre sa accepte inca o mineriada fara ca vinovatii sa plateasca. Nu trebuie sa mai toleram niciodata imaginea cetatenilor romani nevinovati, pasnici, loviti peste cap cu bastoane de cauciuc. Nu aceasta este tara pe care am ales sa o construim la Revolutia din 1989. Fiecare lovitura ilegala din 10 august a fost una peste obrazul democratiei romanesti, iar cei vinovati trebuie sa plateasca. Carmen Dan trebuie sa plece azi din fruntea Ministerului Afacerilor Interne”, se arata in textul motiunii.

Semnatarii motiunii solicita deputatilor sa sprijine acest demers prin care cer demiterea de urgenta a ministrului Carmen Dan.

„Inca din primele zile de mandat, actuala guvernare PSD-ALDE a afectat imaginea Romaniei in randul partenerilor externi, iar ministrul Carmen Dan s-a asigurat ca nu se abate de la aceasta politica. Inclusiv cetateni straini au fost agresati de catre fortele de ordine. Patru turisti israelieni au fost scosi din taxi si batuti de jandarmi, chiar daca acestia au explicat ca nu participa si nu au participat la proteste si si-au aratat pasapoartele. Pe cale de consecinta, Ambasada Israelului in Romania a anuntat ca va depune plangeri penale pe numele agresorilor. Chiar asa: doamna Carmen Dan, va asumati raspunderea pentru faptul ca ati stricat imaginea Romaniei in plan international prin toate aceste actiuni? Imagini si filmari de la suprimarea protestelor de pe 10 august au fost prezentate in presa internationala”, adauga liberalii.

Deputatii PNL acuza faptul ca ministrul de Interne a comis nenumarate gafe, amintind de episodul „microfonul”.

„Ministrul a generat atunci o isterie generala in presa si in minister, pe fondul unor banuieli personale legate de actiuni de spionaj asupra sa. In loc sa anunte Directia Generala de Protectie Interna (DGPI) – institutie abilitata sa se ocupe de astfel de cazuri – Carmen Dan a ales sa se planga presei si a compromis astfel o ancheta care ar fi trebuit demarata. In joc nu erau nici atunci si nu sunt nici acum mizele personale ale doamnei Dan, ci interese de siguranta nationala, de securitate si de prestigiu ale institutiei pe care o reprezinta”, spun initiatorii motiunii simple.

Liberalii mai arata ca pe 10 august au intervenit jandarmi cu indicativul ascuns, ceea ce este impotriva regulamentelor, si au uzat de practici de interventie interzise impotriva unei majoritati pasnice a protestatarilor.

„Jandarmeria a actionat in baza unui ordin care nu exista legal in momentul interventiei”, mai precizeaza liberalii.

Deputatii PNL considera ca „miza evidenta a celor din PSD este musamalizarea oricarei discutii despre 10 august si promovarea tuturor celor implicati in represiune”.

„Romania este un stat care a revenit, dupa o dictatura lunga si sangeroasa, in randul tarilor democratice si liberale. Avem experiente triste ale reprimarii manifestarilor publice atat inainte de 1989, dar, din pacate, am trait momente grave – mineriadele – si dupa Revolutia din decembrie. In aceste conditii, avand in vedere proximitatea istorica a unor astfel de traume, este esential pentru structurile de ordine publica sa faca din libertatile si drepturile civice o prioritate absoluta. Integritatea fizica si dreptul fiecarui cetatean la opinie si protest sunt principii indiscutabile intr-un stat de drept si sunt garantate de Constitutie, dar si de tratatele internationale privind drepturile omului la care Romania este parte. Niciun roman nu poate deveni victima sau victima colaterala a unor represiuni violente, indiferent de justificare. Din pacate, nu asta s-a intamplat la protestul Diasporei din 10 august. Dimpotriva. Sunt, de altfel, cateva lucruri care tradeaza lipsa de logica, de legalitate si poate chiar o premeditare a violentelor din 10 august”, mai sustin liberalii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: