Astazi se va dezbate in Camera Deputatilor motiunea simpla indreptata impotriva ministrului Sanatatii, Alexandru Rafila

politica

motiune simpla, Alexandru Rafila, dezbatere, USR, Forta Dreptei

Deputatii vor da, miercuri, votul asupra motiunii simple impotriva ministrului Sanatatii, Alexandru Rafila. Motiunea simpla, intitulata „Ministrul Rafila – turistul lenes si cinic care lasa Romania fara spitale”, este semnata de 56 de deputati USR si ai partidului Forta Dreptei.

Dezbaterea motiunii simple a avut loc in sedinta de luni a Camerei Deputatilor, informeaza Agerpres.

Initiatorii motiunii ii cer ministrului Sanatatii sa plece din functie, „pentru ca Romania sa aiba sansa de a avea spitale noi, nu maghernite insalubre”, iar pacientii, medicii si asistentele sa aiba sansa „la adevar” in sistemul sanitar.

„Alexandru Rafila trebuie sa plece, pentru ca nu isi poate justifica averea de peste 3 milioane de euro. Alexandru Rafila trebuie sa plece, pentru ca Romania sa aiba sansa de a avea spitale noi, nu maghernite insalubre. Alexandru Rafila trebuie sa plece, pentru ca pacientii, medicii si asistentele sa aiba sansa la adevar in sistemul sanitar. Alexandru Rafila trebuie sa plece, pentru ca nu ii pasa. Alexandru Rafila trebuie sa plece, pentru ca nu vrea, nu poate si, la o adica, il si enerveaza faptul ca trebuie sa munceasca. Alexandru Rafila trebuie sa plece. Si nu la New York, in Cuba sau la Geneva, in plimbari platite de noi toti. Alexandru Rafila trebuie sa plece acasa!”, sustin acestia in document.

Potrivit initiatorilor, motiunea este „un strigat de revolta” pentru ca, niciodata in istoria sa recenta, sanatatea din Romania nu a mai avut parte de un ministru PSD „atat de slab si de nepasator fata de nevoile pacientilor si ale sistemului sanitar”.

Semnatarii motiunii mai sustin ca Rafila refuza de mai mult de doi ani sa faca normele de aplicare a Legii Stop Nosocomiale si „a facut tandari” Planul de Cancer „fara niciun fel de empatie si consideratie pentru pacientii oncologici”.

Ei au mentionat ca Rafila „a taiat complet” finantarea din PNRR pentru proiectul unui centru de transplant la Cluj, in conditiile in care Institutul de Transplant din Cluj-Napoca functioneaza intr-un pod neautorizat.

In document se mai sustine ca niciunul dintre locurile din spitalele din Romania nu indeplineste criteriile pentru a trata mari arsi, mentionandu-se ca „ministrul Rafila refuza sa faca reforme”, „Romania pierde banii din PNRR pentru spitale si dotari – 740 de milioane de euro”, iar investitiile in medicina prespitaliceasca sunt in intarziere.

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a declarat, luni, ca motiunea depusa la Parlament impotriva sa este rezumatul unor postari de Facebook ale unei persoane care „nu este nici medic si nu are niciun fel de experienta in conducerea unitatilor medicale”.

„Din pacate, motiunea este un rezumat al postarilor de pe Facebook a unei persoane care nu este nici medic, nu are niciun fel de experienta in conducerea unitatilor medicale, un delator de profesie. (…) este constituita din invectivele si frustrarile repetate de mai bine de un an de zile in spatiul public a unui deputat care cu greu poate fi numit coleg sau profesionist in vreun domeniu”, a afirmat Rafila.

El a spus ca Guvernul nu renunta la niciunul dintre proiectele incluse initial in PNRR, iar constructia de unitati sanitare noi nu s-a blocat, contractele nu s-au reziliat si nici nu se vor rezilia.

„Cand am aflat ca a fost depusa o motiune la Parlament din partea unor parlamentari din opozitie am primit actiunea cu interes. Apreciez critica, daca este facuta cu buna-credinta si ea corespunde realitatii, deoarece poate duce la imbunatatirea unor activitati. Din pacate, asa cum au dezamagit cand au fost la guvernare, semnatarii acestei motiuni continua sa o faca si din opozitie. Nu am vazut nicio urma de buna-credinta din partea USR si a Fortei Dreptei. Minciuni, calomnii repetate, dezinformare sunt ingredientele textului motiunii depuse impotriva mea”, a sustinut ministrul.

Acesta a spus ca pentru combatarea si controlul infectiilor nozocomiale a facut mai mult decat orice alt ministrul al Sanatatii de pana in prezent.

„Ministerul Sanatatii nu a blocat accesul la medicamente si investigatii medical, ci, dimpotriva, pacientii cu cancer pot beneficia din vara acestui an de testare genetica si tratament personalizat, de terapie de ultima generatie”, a mai sustinut demnitarul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: