Asteroidul Bennu ar putea lovi Pamantul in septembrie 2182, la cea mai apropiata trecere fata de planeta noastra inregistrata vreodata

externe

asteroid, Bennu, ciocnire, Pamant, 2182

Un asteroid pe care NASA il urmareste de aproape 25 de ani ar putea lovi Pamantul in viitor, dezvaluie un nou raport. Descoperit pentru prima data in 1999, Bennu, asteroidul apropiat de Pamant, ar putea intersecta orbita planetei noastre, ciocnind-o in septembrie 2182, potrivit echipei stiintifice OSIRIS-REx.

Bennu trece pe langa Pamant la fiecare sase ani si a avut trei intalniri apropiate cu Terra in 1999, 2005 si 2011, au precizat expertii. Acestia au afirmat ca exista un risc de 1 la 2.700, sau 0,037%, ca Bennu sa loveasca Pamantul in 2182.

In octombrie 2020, OSIRIS-REx – un acronim pentru Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification and Security-Regolith Explorer – a atins pentru scurt timp suprafata lui Bennu, a colectat o mostra si apoi s-a propulsat in afara asteroidului.

Astrofizicianul Hakeem Oluyesi a declarat pentru ABC News ca OSIRIS-REx va schimba ceea ce oamenii stiu despre originile sistemului nostru solar.

„Acesta este un material pur si nealterat care dezvaluie secretele sistemului solar timpuriu. O descoperire cu bataie lunga ar fi gasirea unor molecule biologice sau chiar a unor molecule precursoare pentru viata.”

Aceasta a fost prima misiune de acest gen pentru NASA.

Daca Bennu ar lovi Pamantul, ar elibera 1.200 de megatone de energie, ceea ce reprezinta de 24 de ori mai multa energie decat cea mai mare arma nucleara produsa de om, potrivit IFLScience.

Asteroidul care a ucis dinozaurii a fost la fel de puternic ca 10 miliarde de bombe atomice, au dezvaluit oamenii de stiinta in 2019. Expertii au gasit dovezi in bucati masive de roci ca asteroidul a fost suficient de puternic pentru a declansa incendii, tsunami si a aruncat atat de mult praf in atmosfera incat a blocat soarele.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: