Astronomii au descoperit cel mai stralucitor obiect din Univers, cu o gaura neagra in centru care devoreaza un soare pe zi. Cel mai violent loc din Univers

externe

quasar

Astronomii au descoperit ceea ce ar putea fi cel mai stralucitor obiect din univers, un quasar cu o gaura neagra in inima sa care creste atat de repede incat inghite echivalentul unui soare pe zi, relateaza Associated Press.

Quasarul este de 500 de trilioane de ori mai stralucitor decat soarele nostru. Gaura neagra care alimenteaza acest quasar indepartat este de peste 17 miliarde de ori mai mare decat soarele nostru, a anuntat luni o echipa condusa de australieni in revista Nature Astronomy.

Discul rotativ din jurul gaurii negre a quasarului – gazul luminos care se invarte si alte materii provenite de la stelele inghitite – este ca un uragan cosmic.

„Acest quasar este cel mai violent loc pe care il cunoastem in univers”, a declarat autorul principal Christian Wolf de la Universitatea Nationala Australiana.

Observatorul European de Sud a reperat obiectul, J0529-4351, in timpul unui studiu al cerului din 1980, dar se credea ca este o stea. Nu a fost identificat ca fiind un quasar – nucleul extrem de activ si luminos al unei galaxii – pana anul trecut. Observatiile efectuate de telescoapele din Australia si din desertul Atacama din Chile au decis acest lucru.

„Ceea ce este interesant in legatura cu acest quasar este ca se ascundea la vedere si a fost clasificat gresit ca fiind o stea”, a declarat Priyamvada Natarajan de la Universitatea Yale.

Aceste observatii ulterioare si modelarea computerizata au determinat ca quasarul inghite echivalentul a 370 de sori pe an – aproximativ unul pe zi. Analizele ulterioare arata ca masa gaurii negre este de 17 pana la 19 miliarde de ori mai mare decat cea a soarelui nostru, potrivit echipei. Sunt necesare mai multe observatii pentru a intelege rata sa de crestere.

Quasarul se afla la o distanta de 12 miliarde de ani-lumina si exista inca din primele zile ale universului. Un an-lumina reprezinta 5,8 trilioane de kilometri.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: