Atac concertat al „mafiei rosii” in afacerea 5G. Avocatul Poporului isi baga si ea nasul, se rasteste catre Guvern

politica

Avocatul Poporului a anuntat, miercuri, foarte iritata ca nu a fost invitata sa participe la dezbaterea organizata de Guvern privind implementarea tehnologiei 5G in Romania. Compania chineza Huawei face mari presiuni pentru a intra pe piata romaneasca in conditiile in care SUA se opun categoric.

„In ceea ce priveste petitiile ce vizeaza aspecte legate de dezbaterea organizata in data de 24 august 2020 referitoare la Proiectul de Lege privind adoptarea unor masuri referitoare la infrastructuri informatice si de comunicatii de interes national si conditiile implementarii retelelor 5G, inregistrate pe adresa Institutiei Avocatul Poporului in data de 17 si 26 august 2020, precizam ca institutia Avocatul Poporului nu a fost invitata la respectiva dezbatere, in acest sens solicitand clarificari Ministerului Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, precum si minuta acestei dezbateri”, a anuntat Avocatul Poporului intr-un comunicat de presa.

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor a lansat in consultare publica acest proiect de lege in data de 4 august. Proiectul prevede ca producatorii de tehnologii, echipamente si programe software care vor fi utilizate in cadrul infrastructurilor informatice si de comunicatii de interes national, precum si in retelele 5G vor fi obligati sa obtina un document de autorizare din partea primului ministru. Aceasta autorizare va fi emisa in baza unui aviz conform al Consiliului Suprem de Aparare al Tarii (CSAT).

In Parlament, PSD a fortat un vot in Senat prin care sa schimbe modalitatea de selectie a conducerii ANCOM, institutie care are atributii majore in licitatia pentru 5G.

”Semnal de alarma – initiativa legislativa pentru politizarea ANCOM se afla astazi pe ordinea de zi a Senatului! Depusa si apoi retrasa de Florin Iordache, redepusa cu cateva ajustari de catre mai multi parlamentari de la alte partide in frunte cu Alfred Simonis (PSD), initiativa este, in ansamblul sau, una nociva. Pe langa faptul ca admite posibilitatea de a numi in functii cheie persoane a caror experienta nu are nicio legatura cu activitatea institutiei, aceasta este, in fapt, o alta tentativa a PSD de ingenunchere a unei institutii autonome de reglementare”, anunta USR, marti, pe pagina de Facebook.

Formatiunea anunta ca parlamentarii sai vor vota impotriva.

Senatoarea USR Silvia Dinica explica faptul ca ”proiectul vizeaza ca schema de conducere a institutiei sa creasca de la 3, la 7 posturi, care vor putea fi ocupate inclusiv de membrii partidelor politice, fiind eliminata restrictia din actuala lege care interzice presedintelui si vicepresedintilor ANCOM sa fie membri ai unui partid politic pe durata exercitarii mandatului”.

”Tot prin modificarile propuse in acest proiect, regasim relaxarea criteriilor pe care trebuie sa le indeplineasca cei care vor ocupa functiile din aceasta noua structura de conducere. Astfel, vor fi acceptate ca membri ai Comitetului de Reglementare si persoanele care au studii universitare de licenta/superioare de lunga durata absolvite in domeniul stiintelor sociale, lucru care pana acum nu era posibil.

Mai mult, membrii care vor alcatui acest Comitet de reglementare nu vor fi trasi la raspundere, nici civil, nici penal, in eventualitatea in care instantele judecatoresti constata indeplinirea sau omisiunea de catre aceste persoane, «cu buna credinta» si «fara neglijenta», a sarcinilor care le revin conform legii. Aceasta tentativa de politizare a unei autoritati publice autonome, precum ANCOM, trebuie sa ridice semnale de alarma imediate, fiind o schema gandita pentru PSD, prin eliminarea independentei autoritatii si prin crearea cadrului care sa-i permita controlul politic al acestei institutii”, afirma Dinica.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: