Atac cu drone in Ucraina: Rachete de croaziera rusesti Kalibr au fost distruse intr-un tren in orasul Dzhankoi in Crimeea

externe

Ministerul ucrainean al Apararii a declarat ca o explozie in orasul Dzhankoi din Crimeea a distrus rachete de croaziera rusesti destinate utilizarii de catre flota Moscovei de la Marea Neagra, potrivit The Guardian.

Ministerul nu a revendicat atacul, dar, daca va fi confirmata, explozia de luni ar putea reprezenta un atac rar si indraznet al fortelor ucrainene in inima teritoriului care a fost anexat ilegal de Rusia in 2014. In apropierea orasului se afla o baza aeriana militara rusa, iar oficialii ucraineni au spus ca orasul si imprejurimile sale au fost transformate in cea mai mare baza militara a Rusiei din Crimeea.

Oficialii rusi de acolo au spus ca orasul a fost tinta unui atac cu drone. Serghei Aksenov, guvernatorul Crimeei numit de rusi, a declarat ca s-a tras cu arme antiaeriene in apropiere de Dzhankoi, dar nu a spus de ce si nici nu a facut referire la rachete de croaziera. Resturi din aceste arme au ranit o persoana si au deteriorat o casa si un magazin, a spus Aksenov.

Anton Gerashchenko, un consilier al Ministerului de Interne al Ucrainei, a difuzat imagini cu o explozie despre care a spus ca este o gara. Afirmatia sa nu a putut fi verificata. Alte imagini au aratat aceeasi explozie, precum si zgomotul a ceea ce ar putea fi foc antiaerian.

„O explozie in orasul Dzhankoi din nordul Crimeei ocupate temporar a distrus rachetele de croaziera rusesti Kalibr-KN in timp ce erau transportate pe calea ferata”, a declarat, luni, directia principala de informatii a Ministerului ucrainean al Apararii.

Rachetele, concepute pentru a fi lansate de pe navele din flota rusa de la Marea Neagra, au o raza operationala de peste 2.500 km pe uscat si 375 km pe mare.

Ihor Ivin, seful administratiei Dzhankoi, instalat de Rusia, a afirmat ca orasul a fost atacat de drone si ca un barbat de 33 de ani a suferit o ranire de schij de la o drona doborata.

Agentia de stiri de stat rusa Tass l-a citat pe Ivin spunand la Krym-24 TV ca o casa, o scoala si un magazin alimentar au luat foc si ca reteaua electrica a suferit daune.

Oleg Kryuchkov, un consilier al lui Aksenov, a sustinut ca dronele erau incarcate cu schije si vizau tinte civile. Una a fost lovita si a cazut langa o scoala tehnica, in timp ce altele au cazut in zone rezidentiale, a spus el.

Desi Ucraina nu a revendicat atacul de luni seara, a aratat ca este capabila sa loveasca tinte la distanta lunga din Crimeea. Nava emblematica a Rusiei din Marea Neagra, „Amiral Makarov”, a fost avariata intr-un atac cu drona asupra portului Sevastopol din Crimeea in octombrie.

De asemenea, se presupune ca Ucraina a lovit podul care leaga peninsula de Rusia, aerodromul Saky si cladirea sediului naval din Sevastopol.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: