Atac cu racheta asupra unei baze SUA din Irak. In spatele agresiunii s-ar afla Iranul

externe

O baza aeriana din vestul desertic al Irakului, care gazduieste soldati americani, a fost vizata duminica de o racheta, a anuntat o sursa de securitate, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Acest tip de atac este de obicei atribuit de Washington aliatilor din Irak ai inamicului sau iranian.

„O racheta a vizat baza aeriana Ain al-Assad”, a anuntat aceasta sursa, la doua zile dupa ce ultraconservatorul Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati a devenit presedinte in Iran, alegerea lui fiind salutata de gruparile pro-iraniene cele mai radicale din Irak, care duc o campanie pentru expulzarea celor 2.500 de soldati americani desfasurati pe teritoriul irakian in cadrul coalitiei anti-jihadiste. Gruparile pro-iraniene au salutat acest rezultat electoral ca fiind un „esec al pionilor americanilor”.

In total, 43 de atacuri au vizat interesele SUA de la inceputul anului in Irak, fie ca este vorba de ambasada de la Bagdad, baze ce gazduiesc soldati americani sau convoaie de logistica ale coalitiei.

Recent, aceste atacuri, multa vreme intreprinse cu rachete si bombe plasate la marginea drumului, au escaladat: de patru ori de la mijlocul lui aprilie, drone-capcana au fost lansate impotriva intereselor americane, dupa modelul atacurilor intreprinse de rebelii yemeniti pro-iranieni houthi impotriva Arabiei Saudite.

In opinia expertilor, recurgerea la aceasta tehnica semnalizeaza o escaladare in Irak, unde americanii isi retrag in prezent sistemele de aparare aeriana Patriot, insa mentin sistemele C-RAM, care au interceptat deja numeroase rachete.

Dovada ca Washingtonul se ingrijoreaza in mod vizibil de aceste noi evolutii, el a anuntat in urma cu zece zile ca ofera pana la 3 milioane de dolari pentru informatii referitoare la atacurile ce le vizeaza interesele in Irak.

Mai mult despre:

Comentarii: