Atac puternic al Ucrainei in Rusia, doua sate rusesti au fost evacuate: „Zeci de tone de munitie au explodat” – Video

externe

Locuitorii din doua sate din regiunea rusa Belgorod, situata la granita de nord-est a Ucrainei, au fost evacuati in urma unui incendiu izbucnit la un depozit de munitii din apropierea satului Timonovo, a declarat vineri guvernatorul regiunii, citat de Associated Press.

Nu s-au inregistrat victime in incendiul de joi seara, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov.

Incendiul a avut loc la cateva zile dupa ce un alt depozit de munitii a explodat in peninsula ucraineana Crimeea, situata in Marea Neagra, un teritoriu ocupat de Rusia in 2014.

Saptamana trecuta, noua avioane de razboi rusesti au fost declarate distruse la o baza aeriana din Crimeea, demonstrand atat vulnerabilitatea rusilor, cat si capacitatea ucrainenilor de a lovi adanc in spatele liniilor inamice.

Intre timp, compania de stat ucraineana Energoatom a anuntat vineri ca fortele ruse intentioneaza sa intrerupa functionarea blocurilor energetice de la centrala nucleara Zaporojie si sa le deconecteze de la reteaua de energie electrica a Ucrainei.

Intr-o declaratie, Energoatom a explicat ca Rusia, care controleaza centrala nucleara din sudul Ucrainei, se pregateste sa puna in practica o ”provocare pe scara larga” acolo.

De partea sa, Rusia a declarat vineri, prin vocea viceministrului sau de externe Serghei Riabkov, ca prezenta armatei ruse la centrala nucleara de la Zaporojie este o garantie impotriva a ceea ce el a numit un ”scenariu Cernobil”, cu referire la catastrofa nucleara din aprilie 1986.

Joi, purtatorul de cuvant al diplomatiei ruse Ivan Neceaev a afirmat ca propunerea Natiunilor Unite privind demilitarizarea zonei din jurul centralei nucleare este ”inacceptabila”.

Centrala nucleara de la Zaporojie, cea mai mare de acest fel din Europa, a fost ocupata de Rusia in luna martie. Ea ramane in apropiere de linia frontului si a fost in mod repetat tinta unor bombardamente in ultimele saptamani.

De la sfarsitul lunii iulie, Rusia si Ucraina se acuza reciproc pentru tirurile care au vizat centrala, ceea ce a suscitat temeri privind posibilitatea producerii unei catastrofe.

Secretarul general al Natiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut joi demilitarizarea centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, declarandu-se profund ingrijorat de situatia din interiorul si din jurul centralei.

Vorbind in fata presei dupa convorbirea cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Guterres a afirmat ca echipamentele si personalul militar trebuie retrase de la aceasta centrala.

”Instalatia nu trebuie utilizata in cadrul unei operatiuni militare. In schimb, este nevoie urgent de un acord pentru a restabili infrastructura pur civila a centralei Zaporojie si pentru a asigura securitatea zonei”, a spus el, avertizand ca orice daune aduse centralei ar fi un act de ”sinucidere”.

Mai mult despre:

Comentarii: