externe

Atac puternic al Ucrainei in Rusia, doua sate rusesti au fost evacuate: „Zeci de tone de munitie au explodat” – Video

Locuitorii din doua sate din regiunea rusa Belgorod, situata la granita de nord-est a Ucrainei, au fost evacuati in urma unui incendiu izbucnit la un depozit de munitii din apropierea satului Timonovo, a declarat vineri guvernatorul regiunii, citat de Associated Press.

Nu s-au inregistrat victime in incendiul de joi seara, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov.

Incendiul a avut loc la cateva zile dupa ce un alt depozit de munitii a explodat in peninsula ucraineana Crimeea, situata in Marea Neagra, un teritoriu ocupat de Rusia in 2014.

Saptamana trecuta, noua avioane de razboi rusesti au fost declarate distruse la o baza aeriana din Crimeea, demonstrand atat vulnerabilitatea rusilor, cat si capacitatea ucrainenilor de a lovi adanc in spatele liniilor inamice.

Intre timp, compania de stat ucraineana Energoatom a anuntat vineri ca fortele ruse intentioneaza sa intrerupa functionarea blocurilor energetice de la centrala nucleara Zaporojie si sa le deconecteze de la reteaua de energie electrica a Ucrainei.

Intr-o declaratie, Energoatom a explicat ca Rusia, care controleaza centrala nucleara din sudul Ucrainei, se pregateste sa puna in practica o ”provocare pe scara larga” acolo.

De partea sa, Rusia a declarat vineri, prin vocea viceministrului sau de externe Serghei Riabkov, ca prezenta armatei ruse la centrala nucleara de la Zaporojie este o garantie impotriva a ceea ce el a numit un ”scenariu Cernobil”, cu referire la catastrofa nucleara din aprilie 1986.

Joi, purtatorul de cuvant al diplomatiei ruse Ivan Neceaev a afirmat ca propunerea Natiunilor Unite privind demilitarizarea zonei din jurul centralei nucleare este ”inacceptabila”.

Centrala nucleara de la Zaporojie, cea mai mare de acest fel din Europa, a fost ocupata de Rusia in luna martie. Ea ramane in apropiere de linia frontului si a fost in mod repetat tinta unor bombardamente in ultimele saptamani.

De la sfarsitul lunii iulie, Rusia si Ucraina se acuza reciproc pentru tirurile care au vizat centrala, ceea ce a suscitat temeri privind posibilitatea producerii unei catastrofe.

Secretarul general al Natiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut joi demilitarizarea centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, declarandu-se profund ingrijorat de situatia din interiorul si din jurul centralei.

Vorbind in fata presei dupa convorbirea cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Guterres a afirmat ca echipamentele si personalul militar trebuie retrase de la aceasta centrala.

”Instalatia nu trebuie utilizata in cadrul unei operatiuni militare. In schimb, este nevoie urgent de un acord pentru a restabili infrastructura pur civila a centralei Zaporojie si pentru a asigura securitatea zonei”, a spus el, avertizand ca orice daune aduse centralei ar fi un act de ”sinucidere”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Se va retrage Piedone in favoarea lui Firea? Erorile Coalitiei l-au readus pe Dan Voiculescu ca jucator de forta in politica la nivel inalt

Gabriela Firea a revenit drept candidat al PSD la Primaria Capitalei in urma deciziei liderilor…

3 ore ago

Ciolacu: „Firea va castiga. Imi pare rau ca medicul Cirstoiu a devenit Bin Laden in doua saptamani, totusi nu a omorat pe nimeni”

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a sustinut marti ca medicul Cirstoiu a fost transformat in "Bin…

O oră ago

Germania a devenit gigant european si in materie de armament. In curand va fi al patrulea producator de armament din lume

Tarile din Europa au cheltuit impreuna, anul trecut, mai multi bani pe armament decat Rusia,…

33 de minute ago

Dictatorul Alexandr Lukasensko le-a dat indicatii pretioase geologilor: „Sapati si gasiti petrol in Belarus!”

Presedintele Belarusului, Alexander Lukasenko, l-a insarcinat pe noul ministru al resurselor naturale si protectiei mediului,…

2 ore ago

Germania face presiuni asupra SUA pentru a furniza Ucrainei inca un sistem Patriot – Bloomberg

Guvernul german face presiuni asupra Statelor Unite pentru a furniza Ucrainei cel putin inca un…

32 de minute ago

Ciolacu, dupa ce s-a debarasat de Cirstoiu: „Gabriela Firea este solutia corecta la Primaria Capitalei”

Premierul PSD Marcel Ciolacu a confirmat, marti, ca Gabriela Firea a devenit candidatul PSD la…

O oră ago