Atac violent al Budapestei la adresa Romaniei: „Este socanta isteria mincinoasa evidenta a ambasadorului roman”

news

Ministrul de externe al Ungariei, Szijjarto Peter, reactioneaza violent dupa ce ambasadorul Romaniei la Budapesta, Marius Lazurca, i-a luat apararea unui parlamentare din Opozitia de la Budapesta care a fost insultata dupa ce a criticat furnizarea de echipamente medicale maghiarilor din Transilvania.

Ministrul a publicat un mesaj adresat de Lazurca mai multor ambasadori in care vorbeste despre incidentul din Parlamentul Ungariei. ”Este socanta isteria mincinoasa evidenta a ambasadorului roman”, comenteaza apoi ministrul mesajul ambasadorului.

”Probabil de aici nu se poate cobora mai jos, ambasadorul roman i-a luat apararea lui Szabo Timea.

Luni, Szabo Timea (Partidul Parbeszed/ Dialog) a atacat guvernul in Parlament pentru ca acesta a trimis maghiarilor de peste hotare instrumente, bunuri medicale necesare pentru protectia impotriva coronavirusului.

Cand doamna parlamentar a inceput sa enumere localitatile din Transilvania, Tinutul Secuiesc, Subcarpathia (Ucarina) unde au ajuns mastile si bunurile de protectie, parlamentarii guvernului au inceput sa aplaude.

Dupa acest moment, ambasadorul Romaniei la Budapesta a scris catre mai multi ambasadori care sunt la post in Budapesta (fostul meu secretar de stat, care se pregateste acum sa preia postul de la Londra, este in grupul de Whatsapp si de aici am aflat despre mesaj) ca Szabo Timea a fost expusa unor serii de amenintari si insulte.

Din acest motiv, ambasadorul Romaniei i-a trimis o scrisoare lui Szabo Timea, prin care isi exprima solidaritatea cu ea si in care isi exprima speranta ca Szabo Timea va rezista dupa aceste insulte.

In opinia lui Szabo Timea este o problema ca maghiarii din Ardeal si Tinutul Secuiesc au primit masti si combinezoane de protectie de la tara-mama. Iar ambasadorului roman ii place ca exista in Parlament partide maghiare care gandesc ca el.

Este socanta isteria mincinoasa evidenta a ambasadorului roman, dar este si mai rusinos ca opozitia din Ungaria si ambasadorul roman au ajuns pe o platforma comuna impotriva maghiarilor din afara granitelor.

Sa clarificam faptul ca opozitia maghiara, cu Szabo Timea in randurile ei, si ambasadorul roman trebuie sa inteleaga limpede ca apa ca maghiarii din afara granitelor sunt parte a natiunii maghiare. De aceea, si in viitor ii vom ajuta exact cum am facut-o si pana acum.

Pentru ca maghiarii din afara granitelor pot sa conteze pe guvern. Iar ambasadorul roman pe opozitie”, a scris ministrul ungar de Externe.

Mai mult despre: ,

Comentarii: