Atacat violent de mafia Deltei, Patzaichin se retrage. Refuza sa se mai ocupe de gasirea noului guvernator al Deltei

politica

Ivan Patzaichin a anuntat duminica seara ca renunta sa se mai ocupe de desemnarea unui nou guvernator al Deltei dupa ce a fost atacat „violent” de grupari cu interese in zona. Patzaichin fusese desemnat de USR PLUS, in urma cu doua zile, sa formeze un grup consultativ pentru a recruta un profesionist ca guvernator al Deltei.

„Cred foarte tare in ideea de a decide transparent, printr-un proces de consultare, cine sa fie guvernatorul ARBDD. Tocmai de aceea am acceptat sa fiu parte din acest proces, insa am fost surprins de violenta atacurilor la adresa mea pe acest subiect.

Sunt multi oameni de calitate in Tulcea, si sunt convins ca vor gasi posibilitatea de a colabora si fara mine. Asa ca ma voi retrage din aceasta activitate. Eu n-am avut niciodata alte interese decat de a contribui la dezvoltarea Deltei si la bunastarea oamenilor sai. Nu doresc sa trebuiasca sa dovedesc mereu si mereu acest lucru, sau prin prezenta mea sa pun in pericol acest proces.

Sper sa continue aceasta consultare, sa duca la rezultate frumoase si le doresc succes celor ce o vor duce la bun sfarsit”, a anuntat Patzaichin, duminica seara.

In urma cu doua zile, USR PLUS a anuntat initierea unui proces transparent si consultativ pentru stabilirea conducerii executive a Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), responsabilitate care a revenit Aliantei dupa negocierile cu partenerii de coalitie.

Conform unui comunicat al USR PLUS, pentru inceperea procesului de recrutare, cei doi copresedinti ai Aliantei i-au adresat lui Ivan Patzaichin invitatia de a forma un grup consultativ reprezentativ pentru Delta Dunarii, din care sa faca parte asociatii si persoane „cu preocupari reale” in ceea ce priveste destinul Deltei.

„Acest grup consultativ va avea rolul de a creiona mandatul viitorului guvernator, profilul profesional si elementele de competenta necesare pentru a asigura o buna guvernare a Deltei Dunarii”, a precizat sursa citata.

Potrivit USR PLUS, Ivan Patzaichin a raspuns afirmativ acestei invitatii.

Alianta apreciaza ca viitorul guvernator al Deltei Dunarii si echipa sa trebuie sa regandeasca rolul ARBDD „prin armonizarea obiectivelor economice, de mediu, de patrimoniu natural si cultural”, implicand in decizii comunitatile locale si asociatiile civice.

„Vreau sa scoatem Delta Dunarii din circuitul politizarii pentru ca dezvoltarea durabila a zonei e un obiectiv national si chiar european prin valoarea si marimea finantarilor de la UE care pot fi atrase. Faptul ca implicam in aceasta alegere a conducerii ARBDD, inca de la inceput, asociatii de pescari, asociatii care protejeaza patrimoniul cultural sau actori din turism este pentru ca vrem o viziune impartasita pentru viitorul Deltei si o colaborare stransa intre comunitate si administratie”, a afirmat Dacian Ciolos, copresedinte USR PLUS, deputat european si presedintele grupului Renew Europe din PE.

„Delta Dunarii e unul din locurile cu care fiecare dintre noi ne mandrim de cate ori vorbim despre Romania. Participarea USR PLUS la guvernare inseamna si respectarea promisiunii ca oamenii competenti, cu viziune reala de dezvoltare durabila – care inseamna respect pentru natura, dar si preocupare pentru viata economica a Deltei – pot sa arate ca buna guvernare chiar este posibila. Am foarte mare incredere ca alaturi de Ivan Patzaichin si cei care iubesc cu adevarat Delta vom gasi un guvernator de isprava”, a spus, la randul sau, Dan Barna, copresedinte al USR PLUS si vicepremier.

Mai mult despre:

Comentarii: