Atacatorul din Wallmart era managerul de noapte

externe

Managerul magazinului Walmart din Virginia a intrat in sala si a deschis focul asupra angajatilor inainte sa intoarca arma asupra sa, a declarat, miercuri, un martor ocular, in cel mai recent atac armat din SUA, informeaza AP.

Briana Tyler, angajata Walmart, a declarat pentru ABC Good Morning America ca suspectul, pe care politia nu l-a identificat, nu a spus nimic in timp ce a inceput sa traga in angajatii adunati in vestiar inainte de tura lor marti seara.

Briana Tyler, angajata a magazinului, a spus ca echipa de peste noapte formata din 15 pana la 20 de persoane tocmai se adunase in vestiar pentru a discuta planul de dimineata. Ea a spus ca intalnirea era pe cale sa inceapa, iar un lider de echipa a spus: „Bine baieti, avem o noapte usoara in fata noastra”, cand un alt lider de echipa, care a fost identificat de Walmart drept Andre Bing, s-a intors si a deschis focul asupra personalului.

„Din mila lui Dumnezeu m-a ratat un glont”, a spus Tyler. „Am vazut fumul iesind din pistol si am vazut, literalmente, corpurile cazand. A fost ingrozitor.”

Oficialii au declarat pe contul de Twitter al orasului ca trei dintre morti, inclusiv barbatul inarmat, au fost gasiti in vestiar. Una dintre victimele ucise a fost gasita aproape de iesirea din magazin. Alte trei au fost duse la spitale unde au murit din cauza ranilor.

Walmart a declarat ca Bing a lucrat ca manager de noapte si s-a angajat in 2010.

La inceput, Tyler nu a crezut ca impuscatura era reala. „Totul s-a intamplat atat de repede. Am crezut ca este ca este un exercitiu. De exemplu, daca este un tragator, asa va aparati.”

Tyler, care a lucrat cu Bing chiar cu o seara inainte, a spus ca acesta nu a vizat pe nimeni anume. „Tragea peste tot. Nu conta pe cine nimerea. Nu a spus nimic. Nu s-a uitat la nimeni intr-un fel anume.”

Tyler, care a inceput sa lucreze la Walmart in urma cu doua luni, a spus ca nu a avut niciodata vreo cearta cu Bing, dar altii i-au spus ca el este „managerul de care trebuie sa se fereasca”.

„Ii placea sa se ia de oameni. Cred ca doar cauta lucruri marunte de care sa se lege pentru ca avea puterea. Genul asta de persoana era. Asta au spus multi oameni despre el”, a adaugat ea.

O alta angajata, Jessie Wilczewski, a declarat postului de televiziune din Norfolk WAVY ca s-a ascuns sub o masa, Bing s-a uitat si a indreptat pistolul spre ea. I-a spus sa mearga acasa, iar ea a plecat.

Acesta a fost al doilea atac armat in putin mai mult de o saptamana. Trei jucatori de fotbal de la Universitatea din Virginia au fost impuscati mortal in autocar in timp ce se intorceau in campus dintr-o excursie  pe 13 noiembrie. Alti doi studenti au fost raniti. Autorul a fost un  student si fost membru al echipei de fotbal.

In urma cu trei zile, un tanar in varsta de 22 de ani a deschis focul intr-un club de noapte gay din Colorado, ucigand cinci persoane si ranind 17.

Primavara trecuta, tara a fost zguduita de moartea a 21 de persoane cand un barbat inarmat a luat cu asalt o scoala primara din Uvalde, Texas.

In 2019, un barbat inarmat a deschis focul intr-un magazin Walmart din El Paso, Texas, si a ucis 22 de persoane.

O baza de date alcatuita de The Associated Press, USA Today si Northeastern University, care urmareste crimele in masa din America incepand cu 2006, arata ca numarul de astfel de crime din acest an a fost aproximativ mediu, in ciuda impuscaturilor recente care au captat atentia publicului.

Anul acesta, in SUA au avut loc 40 de crime in masa, comparativ cu 45 pentru tot 2019. Baza de date defineste o crima in masa ca fiind cu cel putin patru victime ucise, fara a include asasinul.

Potrivit bazei de date, mai mult de un sfert din crimele in masa au avut loc incepand cu 21 octombrie, cuprinzand opt state si s-au soldat cu pierderea a 51 de vieti. Noua dintre aceste 11 incidente au fost impuscaturi.

In baza de date nu se afla incidentul de la Universitatea din Virginia, deoarece atacul respectiv nu a atins pragul de patru morti, fara a include tragatorul.

Cele trei incidente violente au provocat o noua runda de condamnari din partea politicienilor si solicitari ale activistilor pentru un control mai strict al armelor.

Comentarii: