Atacul asupra spitalului de copii din Kiev deranjeaza chiar si China: „Suntem profund ingrijorati”

externe

nebenzia

Consiliul de Securitate al ONU a organizat o reuniune de urgenta pentru a discuta despre bombardamentul rus asupra unui spital pentru copii din Kiev. Avand putere de veto, Moscova nu trebuie sa se astepte la o condamnare, dar exista semnale chiar si din China care ar putea ingrijora Kremlinul, relateaza NTV.

Ucraina spera la mai mult sprijin international dupa cel mai serios atac aerian rusesc asupra Kievului din acest an. „Continuam sa lucram pentru a ne proteja orasele si comunitatile de teroarea rusa”, a scris presedintele Volodimir Zelenski pe reteaua de socializare X.

La o reuniune de urgenta a Consiliului Mondial de Securitate la New York cu privire la atacuri, Moscova a primit nu numai critici din partea Occidentului, ci si un semnal din partea Chinei. Din pacate, luptele nu s-au calmat recent, „dar s-au intensificat si au avut loc atacuri brutale. China este profund ingrijorata de acest lucru”, a spus ambasadorul adjunct Geng Shuang. Cu toate acestea, Beijingul si-a mentinut precautia obisnuita si nu si-a acuzat direct partenerul rus.

„Suntem astazi aici pentru ca Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate, actualul presedinte al Consiliului de Securitate, a atacat un spital de copii”, a spus ambasadorul american la ONU, Linda Thomas -Greenfield. Rusia prezideaza Consiliul in mod rotativ in iulie.

Ambasadorul britanic Barbara Woodward a adaugat ca comportamentul Rusiei a fost „o rusine pentru Consiliul de Securitate si in special pentru Presedintie”. Reprezentantul Frantei Nicolas de Riviere a vorbit despre „o lista de crime de razboi” pentru care Rusia trebuie sa fie responsabila.

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a reiterat versiunea Kremlinului conform careia atacul rusesc a vizat o fabrica din apropierea spitalului. O racheta antiaeriana ucraineana ratacita a lovit ulterior spitalul. Cu toate acestea, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului a declarat intr-o evaluare preliminara ca cladirea a fost lovita direct de o racheta rusa Kh-101.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: