„Atacuri ambitioase ale Ucrainei”. Pana la sfarsitul anului, Herson va fi smuls din mainile Rusiei – anunt al oficialilor SUA si Ucrainei

externe

Dupa o saptamana de la inceperea unei noi contraofensive, fortele ucrainene castiga teren in sud, avand obiectivul ambitios de a recuceri cea mai mare parte a regiunii Herson, ocupata de rusi, pana la sfarsitul anului, au declarat pentru CNN oficiali americani si ucraineni de rang inalt.

In ultima saptamana au avut loc cele mai ambitioase atacuri terestre ale ucrainenilor de la inceputul invaziei, atacuri sustinute asupra posturilor de comanda, depozitelor de munitie si rezervelor de combustibil aflate mult in spatele liniilor de front.

SUA au observat ca fortele ucrainene au obtinut un oarecare succes in atacarea liniilor de aprovizionare rusesti, cu intentia de a taia si izola trupele rusesti desfasurate in prezent la vest de raul Nipru, potrivit unui oficial american de rang inalt.

„Ceea ce am vazut in regiunea Herson in primul rand sunt  operatiuni ofensive continue ale ucrainenilor”, a declarat reporterilor secretarul de presa al Pentagonului, generalul de brigada al Fortelor Aeriene Pat Ryder.  „Ei continua sa faca unele miscari inainte. Suntem constienti de faptul ca au recucerit unele sate”, a supbliniat acesta.

Ryder a mai spus ca SUA au vazut „unele activitati ofensive rusesti … in apropiere de Bahmut”.

Potrivit oficialilor ucraineni, obiectivul este de a cuceri cel putin tot teritoriul de la nord sau vest de raul Nipru, inclusiv nu doar orasul Herson, ci si Nova Kahovka, unde se afla o importanta centrala hidroelectrica, precum si canalul care alimenteaza Crimeea cu o mare parte din apa.

Actuala ofensiva din sud are o baza larga – se intinde pe o latime de peste 160 de kilometri – pentru a impiedica unitatile rusesti sa se concentreze intr-un singur punct. In plus, a avut loc o intensificare a operatiunilor de sabotaj si a atacurilor asupra oficialilor pro-rusi din zonele ocupate.

Oficialii americani recunosc ca obiectivul ucrainean de recucerire a Hersonului pana la sfarsitul anului 2022 este ambitios, dar ramane posibil daca Ucraina continua sa faca progrese in operatiunile sale actuale, concluzioneaza CNN.

 

Comentarii: