Atacuri violente ale Gruparii Savonea la adresa lui Stelian Ion. Sfarsitul Sectiei Speciale este tot mai aproape

politica

Judecatorii din CSM il acuza pe ministrul Justitiei, Stelian Ion, ca a indus opiniei publice ideea ca magistratii au anumite beneficii nejustificate sau vor sa-si creeze „superimunitati”, dar si ca a avut discutii cu ambasadorii unor state „sfidand cadrul constitutional”, carora le-ar fi prezentat distorsionat realitati din domeniul justitiei pentru a obtine sustinere politica in vederea modificarii legilor justitiei.

„Sectia pentru judecatori a CSM atrage atentia asupra riscurilor pe care comportamentul public al ministrului justitiei, Stelian Ion, il genereaza asupra bunei functionari a activitatii din justitie si statutului judecatorilor. Declaratiile publice repetate prin care a indus opiniei publice ideea ca judecatorii fie au anumite beneficii nejustificate, fie vor sa-si creeze ‘superimunitati’, sau ca doar o parte dintre acestia ar fi onesti in functie de propria-i apreciere pe care o raporteaza la opiniile exprimate pe marginea modificarilor aduse legilor justitiei, coroborate cu dezinteresul manifest fata de adevaratele probleme din justitie au generat in randul judecatorilor un sentiment de nesiguranta cu privire la statutul lor.

Ministrul Justitiei sfideaza cadrul constitutional prin angrenarea reprezentantilor altor state intr-un proces eminamente intern, prezentand distorsionat realitati din domeniul justitiei in unicul scop de a obtine sustinere politica pentru proiectele de modificare a legilor justitiei. Maniera netransparenta a discutiilor purtate, furnizarea trunchiata a informatiilor sunt singurele explicatii pentru concluziile prezentate de acestia”, se arata intr-un comunicat al Sectiei pentru judecatori a CSM.

Judecatorii din CSM il mai acuza pe Stelian Ion ca a ascuns partenerilor straini faptul ca majoritatea magistratilor de la Instanta suprema se opune modificarilor legilor justitiei.

„Demersurile ministrului Justitiei nu sunt intamplatoare si au drept scop influentarea si obtinerea incorecta a sustinerii opiniei publice, a factorilor decizionali interni, dar si a partenerilor straini in contextul escamotarii realitatii.

Edificatoare in acest sens este trecerea sub tacere de catre ministru a rezultatului consultarii judecatorilor, intrucat acesta se prefigureaza a-i fi defavorabil. Spre exemplu, majoritatea judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si a altor instante judecatoresti se opune propunerilor de modificare a legilor justitiei cu privire la care ministrul Justitiei a generat consultarea. Sectia pentru judecatori atrage atentia asupra pericolului dublului discurs si a dublei masuri pe care ministrul le practica, acesta valorificand avizele CSM si opiniile judecatorilor in functie de interesul de moment. Modificarea continua si de substanta a legilor justitiei, in contexte politice diferite, afecteaza stabilitatea statutului judecatorilor si buna functionare a instantelor judecatoresti”, mai spune Sectia pentru judecatori.

Citeste si: Judecatoarele rosii din CSM l-au atacat violent pe Stelian Ion pentru ca s-a intalnit cu reprezentantii SUA: „Atentat la suveranitatea Romaniei”

Comunicatul vine dupa ce in cadrul sedintei de joi a Sectiei pentru judecatori au avut loc dezbateri aprinse cu privire la intalnirea pe care Stelian Ion a avut-o recent cu reprezentantii Ambasadei SUA la Bucuresti.

„Nu pot sa nu remarc lipsa totala a unui dialog efectiv, real, al ministrului Justitiei cu CSM pe subiecte de interes pentru puterea judecatoreasca. A trecut deja un timp suficient de cand domnul ministru a fost instalat in functie si cu toate acestea nu a avut loc absolut nicio intalnire cu domnia sa in care sa discutam ca profesionisti, ca juristi chestiuni de interes pentru puterea judecatoreasca. Spre marea dezamagire a multora dintre noi, constatam ca ministrul dezbate, de pilda, tema desfiintarii SIIJ cu reprezentantii altor state si anunta apoi public pe site-ul Ministerului Justitiei (…) care ar fi concluziile acelor intalniri, ca un stat sustine, eu stiu, pozitia privind desfiintarea SIIJ”, a declarat judecatoarea Nicoleta Tint, in timpul sedintei.

De asemenea, judecatoarea Gabriela Baltag a acuzat ca astfel intalniri cu reprezentanti ai ambasadelor altor state ar reprezenta „un atentat la independenta si suveranitatea” Romaniei.

„As dori ca, azi, Sectia pentru judecatori sa adopte o pozitie fata de aceste acte de intruziune diplomatica, sau cum vreti sa le spunem, in afacerile interne ale Romaniei pe segmentul Justitie. Noi suntem garantul independentei sistemului judiciar si avem obligatia sa aducem in atentie si sa discutam aceste probleme.

Mi se pare un atentat la independenta si suveranitatea Romaniei si nu sunt cuvinte deloc mari. Ma intreb daca diplomatii nostri isi pot permite astfel de lucruri pe teritoriul statelor respective, daca se pot amesteca in treburile interne ale acestor state (…) O sa-mi spuneti ca e vorba de un parteneriat strategic. Nu e vorba de niciun parteneriat strategic aici. Stim si noi ce contine acest parteneriat, aici e vorba de sistemul judiciar, nimeni nu are voie sa se amestece in treburile noastre interne, in justitia noastra! Mai avem foarte putin sa ne dicteze ambasadele sau alte state cum sa solutionam cauzele”, a spus Gabriela Baltag.

Citeste si: „SUA nu sunt inamicii nostri”. Stelian Ion le pune la punct pe Savonea, Gabriela Baltag si Simona Marcu

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: