Atacurile din Marea Rosie au oprit productia Tesla la o fabrica din Germania

externe

Tesla

Constructorul de automobile electrice Tesla va suspenda cea mai mare parte a productiei de automobile la fabrica sa din apropierea capitalei germane Berlin timp de doua saptamani, a anuntat joi compania.

„Din cauza lipsei de componente, suntem nevoiti sa suspendam productia de vehicule la Gigafactory Berlin-Brandenburg intre 29 ianuarie si 11 februarie, cu exceptia catorva subzone”, a precizat Tesla intr-un comunicat.

Compania a pus lipsa de componente pe seama schimbarii rutelor de transport maritim cauzate de criza din Marea Rosie, unde militantii Houthi, sustinuti de Iran, au atacat nave in semn de solidaritate cu gruparea palestiniana militant-islamista Hamas, care lupta impotriva Israelului in Gaza.

„Conflictele armate din Marea Rosie si schimbarile asociate in rutele de transport intre Europa si Asia prin jurul Capului Bunei Sperante au, de asemenea, un impact asupra productiei din Grunheide”, a declarat Tesla.

Producatorul american de vehicule electrice este prima companie care a anuntat intreruperea productiei din cauza perturbarilor. Mai multe companii, inclusiv Geely, al doilea producator auto din China dupa vanzari, si compania suedeza de mobila pentru casa Ikea, au avertizat cu privire la intarzieri ale livrarilor.

Atacurile militantilor Houthi sustinuti de Iran au fortat cele mai importante companii de transport maritim din lume sa evite Canalul Suez, cea mai rapida ruta maritima din Asia spre Europa. Aceasta reprezinta aproximativ 12% din traficul maritim mondial.

Gigantii din domeniul transportului maritim, precum Maersk si Hapag-Lloyd, si-au trimis navele in calatorii mai lungi si mai costisitoare in jurul Capului Bunei Sperante din Africa de Sud. Ruta suplimentara adauga aproximativ 10 zile la o calatorie din Asia spre nordul Europei si aproximativ 1 milion de dolari in combustibil suplimentar.

„Timpii de transport considerabil mai lungi creeaza un decalaj in lanturile de aprovizionare”, a anuntat Tesla.

Compania produce masini electrice la Grunheide, in apropiere de Berlin, din martie 2022, unde lucreaza aproximativ 11.500 de persoane.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: