Atacurile Ucrainei asupra flotei ruse din Marea Neagra, explicate: „Cheia pentru actualul val de atacuri este problema cerealelor si a exporturilor, in general”

externe

nava maritima

Ucraina si-a intensificat loviturile asupra flotei navale ruse in ultimele saptamani. Atacurile au provocat atat de multe pagube echipamentelor si infrastructurii rusesti din Peninsula Crimeea, incat serviciile secrete britanice au afirmat saptamana aceasta ca flota Moscovei si-a pierdut probabil capacitatea de a se apara, relateaza Business Insider..

Tensiunile sporite din Marea Neagra au loc la doua luni dupa ce Rusia s-a retras din initiativa mediata de Natiunile Unite care a permis Ucrainei sa continue sa exporte milioane de tone de cereale in timpul razboiului.

In iulie, Rusia a declarat ca va pune capat garantiei de siguranta a navigatiei in nord-vestul Marii Negre, trimitand nave suplimentare pentru a patrula in zona si tragand focuri de avertisment asupra unui cargobot luna trecuta, ca parte a eforturilor de a bloca exporturile Ucrainei.

„Cheia pentru actualul val de atacuri asupra Flotei din Marea Neagra este problema cerealelor – si a exporturilor in general”, a declarat, pentru Insider, Simon Miles, profesor asistent la Scoala de Politici Publice Sanford a Universitatii Duke si istoric al relatiilor dintre SUA si Uniunea Sovietica.

Ucraina furnizeaza aproximativ 10% din exporturile mondiale de grau si aproximativ jumatate din uleiul de floarea-soarelui din lume, ceea ce i-a adus porecla de „cosul de paine al Europei”. Acordul ONU, care a fost negociat in iulie 2022, a fost un efort de a evita o penurie alimentara catastrofala in intreaga lume in urma invaziei Rusiei din februarie 2022.

Exporturile ucrainene de cereale pentru luna septembrie au scazut cu peste 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut, au aratat datele Ministerului Agriculturii din aceasta tara la inceputul acestei luni, subliniind necesitatea accesului la porturile din Marea Neagra pentru exporturile Ucrainei.

„Daca Ucraina nu poate scoate cereale, problemele sale bugetare sunt si mai grave”, a declarat Miles.

Cu toate acestea, in ultimele saptamani, tara a stabilit un nou coridor de transport maritim in Marea Neagra care evita blocadele portuare ale Rusiei, a anuntat marina ucraineana in aceasta saptamana. Sapte nave de marfa au navigat deja cu succes pe noua ruta, au precizat reprezentanti ai marinei.

Noua ruta conduce navele ucrainene printr-o zona protejata de mine maritime de-a lungul tarmurilor tarii, a relatat publicatia. Odata ce navele parasesc apele ucrainene, ele raman aproape de coastele Romaniei, Bulgariei si Turciei, tari NATO, pentru o protectie suplimentara.

Recastigarea Crimeei, anexata de Rusia in 2014, este un obiectiv major pentru oficialii ucraineni din domeniul apararii.

„Bineinteles ca recucerirea Crimeei este scopul final pentru liderii ucraineni. Au spus clar lucrul acesta, dar cred ca pe termen scurt incearca sa-i determine pe rusi sa-si schimbe calculul de risc atunci cand vine vorba de blocarea accesului la porturile ucrainene”, a declarat Miles.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: