externe

Atacurile ucrainene continua in regiunea cheie Zaporojie din sudul tarii

Atacurile ucrainene in regiunea cheie Zaporojie din sudul tarii continua, afirma oficiali rusi si bloggeri militari, care raporteaza lupte grele in aceasta zona, scrie BBC.

Acestia spun ca trupele ucrainene – sustinute de tancuri, artilerie si drone – incearca sa avanseze la sud de orasul Orihiv pentru a doua noapte consecutiv.

Un inalt oficial ucrainean din domeniul apararii a declarat ca inamicul se afla in „aparare activa”.

Mai multi experti militari au declarat ca punctul central al contraofensivei Ucrainei va fi Zaporojie.

Acestia sustin ca Kievul incearca sa recastige accesul la Marea Azov, impartind fortele rusesti de ocupatie din regiune in doua grupari detasate.

Acest lucru nu numai ca le-ar slabi capacitatile de lupta, dar ar elimina si o punte terestra catre Crimeea – peninsula sudica a Ucrainei anexata ilegal de Rusia in 2014.

In cursul zilei de joi, Institutul pentru Studiul Razboiului (ISW), cu sediul in SUA, a declarat ca a inceput contraofensiva Ucrainei – desi Kievul ramane tacut in aceasta privinta.

Intre timp, Ministerul britanic al Apararii a declarat ca „in mijlocul unei imagini operationale extrem de complexe, luptele grele continua de-a lungul mai multor sectoare ale frontului”.

Acesta a adaugat ca „in majoritatea zonelor, Ucraina detine initiativa”.

Rusia a cucerit cea mai mare parte a regiunii Zaporojie – inclusiv cea mai mare centrala nucleara din Europa – la scurt timp dupa ce presedintele Vladimir Putin a ordonat invazia in februarie 2022.

Capitala regionala, orasul Zaporojie, este controlata de Ucraina.

Mai multi bloggeri militari rusi pro-Kremlin au raportat joi ca Ucraina si-a reluat atacurile in cursul noptii.

Acestia au afirmat ca au fost desfasurate si transportoare blindate de trupe si drone care dirijeaza focul de artilerie.

Vladimir Rogov, un oficial local instalat de Rusia, a declarat ca au avut loc „lupte active” in zona dintre Orihiv si Tokmak, trupele rusesti mentinandu-si pozitiile.

Orasul Tokmak este considerat de multi experti militari drept o tinta cheie pentru Ucraina, care incearca sa avanseze spre Marea Azov.

Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, a declarat ca asaltul ucrainean a fost respins. Ministrul nu a furnizat nicio dovada pentru a-si sustine afirmatia.

Intre timp, ministrul adjunct al apararii din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat joi ca fortele rusesti se afla in prezent „in aparare activa” pe directia Zaporojie.

In ultimul sau buletin de joi seara, armata ucraineana a declarat doar ca „inamicul continua sa fie in defensiva” spre Zaporojie, precum si in Hersonul vecin, o regiune afectata de o inundatie masiva dupa ce un baraj important s-a prabusit la inceputul acestei saptamani.

Armata ucraineana a adaugat ca trupele rusesti au efectuat lovituri aeriene in aceasta zona si au folosit artileria in cursul zilei.

Ucraina planuieste de luni de zile contraofensiva, dar a dorit sa aiba cat mai mult timp la dispozitie pentru a antrena trupele si pentru a primi echipamente militare avansate de la aliatii occidentali.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Recent Posts

Cum a aratat Bucurestiul in timpul marii furtuni de joi noapte. Arena Nationala a fost acoperita de grindina, imediat dupa terminarea concertului Coldplay

Imagini din timpul furtunii de azi-noapte din Capitala au aparut pe retelele de socializare. Numeroase…

54 de minute ago

Fiul lui Doldurea a cautat sa fuga din Romania. Anchetatorii au descoperit ca acesta se uita dupa „tari fara extradare” si „boli cu care nu se face puscarie”

Ionut Doldurea, fiul primarului reales Ion Doldurea (PSD), a cautat pe internet informatii despre "tari…

13 ore ago

Presshub: Unde sunt voturile REPER. Partidul acuza fraude in procesele verbale de la sectiile de vot

Unde sunt voturile REPER. Partidul a facut public faptul ca cetateni care au votat pentru…

8 ore ago

Cod rosu de furtuna pentru municipiul Bucuresti si in alte trei judete. Grindina de mari dimensiuni

Administratia Nationala de Meteorologie a emis joi seara avertizari Cod rosu de furtuna pentru municipiul…

8 ore ago

Cod portocaliu de furtuna si ploi torentiale in tara

O ploaie torentiala violenta a lovit Clujul joi seara. Pompierii au fost solicitati sa intervina…

14 ore ago