Atentatul de la Viena din 2020: patru barbati au fost condamnati pentru ca l-au sprijinit pe jihadist

externe

Patru barbati au primit pedepse lungi cu inchisoare pentru legaturi cu un atac terorist mortal al unui jihadist singuratic inarmat in inima capitalei Austriei, in noiembrie 2020, potrivit BBC.

Pe 2 noiembrie 2020, in doar noua minute, Kujtim Fejzulai a reusit sa impuste patru persoane si sa raneasca alte 23 in centrul Vienei, inainte de a fi impuscat mortal de politie. Barbatii judecati au fost acuzati ca l-au ajutat inainte de atac.

Alti doi barbati in varsta de 22 si 23 de ani au fost gasiti nevinovati de complice la crima, dar au fost condamnati pentru infractiuni mai mici legate de terorism.

Atacatorul in varsta de 20 de ani, care avea nationalitate austriaca si macedoneana, fusese radicalizat in Austria si a executat 18 luni de inchisoare pentru ca a incercat sa se alature gruparii jihadiste Statul Islamic (IS) si care a revendicat atacul.

Sentintele au fost urmatoarele:

Heydayatollah Z, 28 de ani, al carui ADN a fost gasit pe arma crimei – un Kalashnikov – si a locuit cateva saptamani in apartamentul criminalului, a fost condamnat la inchisoare pe viata;

Burak K, 24 de ani, care l-a vizitat pe ucigas cu cateva ore inainte de atac, a fost inchis pentru 20 de ani;

Adam M, care a recunoscut ca a oferit o arma pentru 500 de euro, dar a negat ca stia ce planuia ucigasul sa faca cu ea, a primit tot inchisoare pe viata;

Ishaq F, 22 de ani, care a fost inchis cu Fejzulai si stia ca acesta se gandea la un atac, a fost condamnat la 19 ani de inchisoare.

Toti au dreptul la apel.

Timp de aproape patru decenii, Viena a scapat de tipul de atacuri la scara larga care au lovit capitale europene precum Paris, Londra si Berlin. Acest lucru s-a schimbat pe 2 noiembrie 2020, cand barbatul inarmat a lovit in inima orasului vechi.

Ministerul de Interne a fost puternic criticat atunci pentru ca nu a monitorizat barbatul inarmat, desi fusese alertat de pericol.

Guvernul, care a admis manipularea gresita a informatiilor legate de atac, a introdus ulterior o lege anti-terorism puternic criticata, care a permis o supraveghere sporita si a introdus „infractiunea motivata religios”.

Judecatorii, grupurile de aparare a drepturilor omului si opozitia au criticat legislatia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: