Atentat in Venezuela. Cine ar fi responsabil de tentativa de eliminare a presedintelui Nicolas Maduro – Video

externe

Presedintele venezuelean Nicolas Maduro l-a acuzat pe omologul sau columbian Juan Manuel Santos ca este responsabil de un atentat care l-a vizat sambata, la Caracas, comis potrivit autoritatilor venezuelene cu drone incarcate cu explozivi, relateaza AFP, citata de news.ro.

”Astazi au incercat sa ma asasineze”, a declarat Maduro intr-o interventie radiotelevizata.

”Nu am nicio indoiala ca numele lui Juan Manuel Santos este in spatele acestui atentat”, a dat el asigurari.

La Bogota, Guvernul columbian a respins categoric aceasta acuzatie, pe care a catalogat-o drept ”absurda”.

Un misterios grup rebel, care ar fi alcatuit din civili si militari, a revendicat actiunea, intr-un comunicat difuzat pe retele de socializare. ”Noi nu putem sa toleram ca populatia sa fie infometata, ca bolnavii sa nu aiba medicamente, ca moneda sa nu mai aiba valoare, ca sistemul de educatie sa nu mai invete nimic si sa nu faca decat sa indoctrineze cu comunism”, se arata in acest text, semnat de ”Miscarea nationala a soldatilor in camasa”, necunoscut pana acum.

Ministrul venezuelean al Comunicatiilor Jorge Rodrigue a declarat anterior ca Maduro a scapat unui atentat comis cu drone incarcate cu explozivi, in timp ce sustinea un discurs, la o ceremonie militara, in centrul Caracasului.

Sapte militari au fost raniti si spitalizati in urma atacului, a declarat ministrul. ”Este vorba despre un atentat impotriva persoanei presedintelui Nicolas Maduro”, a dat asigurari ministrul dupa incident, in care Maduro si-a intrerupt discursul, difuzat in direct la televiziunea guvernamentala.

In plina alocutiune, dupa o detonare, Maduro, sotia sa Cilia Flores si militari de rang inalt care-i inconjurau pe o estrada, s-au uitat catre cer, cu un aer surprins si ingrijorat.

Potrivit ministrului Comunicatiilor, ”o incarcatura exploziva (…) a detonat in apropierea estradei prezidentiale”, iar alte incarcaturi au explodat in mai multe locuri ale paradei militare.

Maduro ”a scapat complet neatins si se afla in acest moment pe cale sa-si efectueze activitatea obisnuita”, a declarat ministrul.

Presedinte, a adaugat el, insa, ”este in reuniune permanenta cu inaltul comandament politic, cu ministrii si cu inaltul comandament militar”.

In interventia sa ulterioara, Maduro a anuntat mai multe arestari.

In afara de presedintele Santos, el a acuzat persoane care traiesc, sustine el, in Statele Unite.

”Primele investigatii ne arata ca mai multi dintre finantatorii (atentatului) traiesc in Statele Unite, in statul Florida”, a declarat Maduro.

”Sper ca presedintele Donald Trump este dispus sa lupte impotriva gruparilor teroriste”, a adaugat el.

Exploziile au ”cauzat ranirea a sapte militari” din cadrul Garzii Nationale Bolivariene, care erau mobilizati la fata locului ceremoniei militare, iar aceste efective ”primesc in prezent ingrijiri” in spitale, a anuntat Rodriguez.

Guvernul a acuzat ”extrema dreapta” – o expresie prn care desemneaza opozitia venezueleana – ca este implicata in acest ”atentat”.

La cateva minute dupa evenimente, forte de securitate erau pe cale sa inspecteze un imobil situat in apropiere si a carui fatada era innegrita, a constatat AFP.

Incidentul a avut loc pe fondul unei situatii sociale si politice deosebit de tensionate. In Venezuela, toti indicatorii economici sunt pe rosu de ani de zile. Inflatia ar putea sa atinga 1.000.000% la sfarsitul lui 2018, potrivit Fondului Monetar International (FMI), iar PIB-ul urmeaza sa se prabuseasca cu 18%.

Penuria este generalizata – alimente, medicamente sau bunuri de consum curent – in aceasta tara, in care serviciile publice, ingrijirile de sanatate sau electricitatea, apa si transporturile s-au degradat puternic.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: