Atlantic Council si SNSPA au organizat dezbaterea “Security and stability for the Black Sea region”

news

Atlantic Council, SNSPA, Remus Pricopie, James L, Jones Jr, stabilitate, securitate, Marea Neagra, NATO

Miercuri, 15 mai 2024, Atlantic Council si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) au organizat dezbaterea “Security and stability for the Black Sea region”, parte din campania initiata de Transatlantic Security Initiative din cadrul Scowcroft Center for Strategy and Security, Atlantic Council, pentru Summitul NATO 2024.

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a deschis evenimentul, alaturi de James L. Jones, Jr., fost consilier pe probleme de securitate nationala al presedintelui Statelor Unite ale Americii (2009-2010) si executive chairman emeritus la Atlantic Council.

“Razboiul nu este un concept abstract pentru Romania; este o realitate dura la granitele noastre. De aceea, tema dezbaterii organizate de Atlantic Council si SNSPA este extrem de importanta pentru romani si pentru intreaga regiune. Romania a atras constant atentia, inainte de agresiunea ruseasca impotriva Ucrainei, ca pericolul rusesc la Marea Neagra este unul real si in expansiune si iata ca, astazi, regiunea Marii Negre a devenit un punct fierbinte pe harta Europei.

Prin activitatea de cercetare pe care o desfasoara, prin profesorii si expertii sai in domeniul stiintelor sociale, inclusiv prin colaborari cum este cea cu Atlantic Council, SNSPA incearca sa informeze si sa constientizeze publicul si decidentii politici in legatura aceste riscuri de securitate si, totodata sa contribuie la generarea de solutii privind combaterea si descurajarea amenintarilor, neconventionale sau hibride, la adresa securitatii si apararii euroatlantice”, a sustinut rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie.

La eveniment a participat si ambasadorul Romaniei in SUA, Andrei Muraru.

Dezbaterea s-a desfasurat in format hibrid, reunind experti de renume atat la sediul Atlantic Council din Washington D.C., cat si online. Discutiile s-au concentrat pe provocarile actuale si perspectivele viitoare legate de securitatea si stabilitatea din regiune, in contextul geopolitic marcat de razboiul din Ucraina.

Printre participanti s-au numarat:

Richard D. Hooker, Jr., Scowcroft Center for Strategy and Security, Transatlantic Security Initiative

Ian Brzezinski, Europe Center, Scowcroft Center for Strategy and Security
Debra Cagan, Senior Advisor, Eurasia Center

Iulia Huiu, Fondator si CEO Great Empowerment Consulting, cadru didactic asociat la SNSPA.

Contextul geopolitic actual a propulsat regiunea Marii Negre in prim-planul preocuparilor strategice. Izbucnirea razboiului de agresiune al Rusiei in Ucraina, in februarie 2022, a accentuat importanta strategica a regiunii, un aspect recunoscut de NATO in Conceptul Strategic 2022 si de Congresul Statelor Unite ale Americii prin Legea privind autorizarea bugetului apararii SUA (National Defense Authorization Act).

Dezbaterea a analizat rolul Rusiei ca actor destabilizator in regiune. Utilizarea peninsulei Crimeea ocupate pentru operatiuni militare, tacticile de propaganda, dezinformare si subversiune, precum si perturbarea transportului maritim comercial reprezinta amenintari majore la adresa stabilitatii si securitatii statelor riverane Marii Negre si a intregii regiuni euro-atlantice.

Amintim ca intre SNSPA si Atlantic Council, una dintre cele mai influente si prestigioase organizatii de tip think-tank din SUA, exista o colaborare stabilita cu multi ani in urma. Ultimul proiect comun este acordul de parteneriat institutional privind consolidarea relatiei transatlantice si cresterea securitatii si stabilitatii in regiunea Marii Negre. Acest acord de parteneriat multianual a fost semnat pe 1 decembrie 2021, la Washington, D.C., de prof. univ. dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA, si de Fred Kempe, Presedintele si CEO al Atlantic Council, in prezenta E.S. Andrei Muraru, Ambasadorul Romaniei in Statele Unite ale Americii. La finalul anului 2023, echipa de experti ai Atlantic Council a publicat “A Security Strategy for the Black Sea”, raport realizat cu sprijinul SNSPA.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: