Au cedat austriecii? Ministrul de interne Gerhard Karner da unda verde intrarii Romaniei si Bulgariei in Schengen, deocamdata pentru traficul aerian

externe

Gerhard Karner, acceptare, Romania, Bulgaria, Schengen, migranti

De mai bine de un an, opozitia constanta a cancelarului federal Nehammer la planificata aderare la spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei a provocat furia nu doar a tarilor in cauza, ci si a celorlalte state membre, care au subliniat in repetate randuri ca ambii candidati au indeplinit deja cerintele relevante ale UE.

Cu toate acestea, cancelarul federal Karl Nehammer si ministrul federal de interne Gerhard Karner au ramas intransigenti, afirmand ca sistemul Schengen este in prezent departe de libertatea de calatorie prevazuta initial din cauza numeroaselor controale la frontierele interne si ca este „stricat”, iar sistemul trebuie „reparat in loc sa fie extins”. In prezent, unsprezece tari din UE efectueaza astfel de controale la frontiere.

Vesti de ultima ora de la Viena releva insa ca Nehammer si Karner ar fi de acord ca Romania si Bulgaria sa intre in Schengen, intr-o prima faza doar in ceea ce priveste traficul aerian, daca aceste tari si Comisia Europeana accepta adoptarea unei serii de masuri.

In cazul in care decizia guvernului austriac, anuntata astazi in principalele publicatii austriece, precum Kleinezeitung si Kurier, va fi adoptata, cetatenii romani si bulgari nu vor mai trebui sa faca, la zborurile din interiorul UE, controlul pasapoartelor, ci doar un check-in, ca toti cetatenii statelor UE.

In schimb, frontierele terestre si-ar pastra statutul actual, iar Bulgaria si Romania nu ar fi oficial membre Schengen, ceea ce inseamna ca pentru transportatorii rutieri de marfa nu va exista nici o imbunatatire a situatiei.

Si europarlamentarul roman Rares Bogdan a confirmat informatia, precizand pe pagina sa de Facebook ca saptamana viitoare vor avea loc consultari in Parlamentul European pe aceasta tema. „O conditie pentru adoptarea masurii ar fi controale mai stricte la frontierele Romaniei si Bulgariei. Karner va merge la inceputul saptamanii viitoare in Slovenia pentru a discuta in marja unei intalniri cu reprezentantii acestor tari (inclusiv Romania si Bulgaria) ce conditii trebuie indeplinite pentru ca Austria sa fie de acord cu „Air Schengen”.

Iata conditiile preconizate de Austria: o crestere de trei ori a operatiunilor Frontex in Bulgaria, banii pentru infrastructura de protectie a frontierelor trebuie sa curga de la Comisia UE, controale sporite la frontiera intre Bulgaria si Romania si intre Ungaria si Romania si acceptarea de catre Romania si Bulgaria a solicitantilor de azil, in special afgani si sirieni”, a mai scris Bogdan.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: