Au facut praf bugetul. Dat in vileag, Teodorovici recunoaste: PSD ar putea sa treaca la masuri de austeritate

news

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, spune ca este o varianta de lucru inghetarea salariilor din 2019, asa cum reiese din documentul prezentat de liberalul Florin Citu, dar asta ar presupune inclusiv aplicarea mai rapida a Legii Salarizarii, adica in 2020, nu pana in 2022.

„Face o confuzie in ce spune si ce gandeste (n.r.: Florin Citu). Spune ca Romania raspunde CE in reducerea cheltuielilor publice. Trebuie spus ca nu e criza la nivelul bugetului, nici la nivelul aplicarii legii pensiilor sau salarizarii. Oricat e de mare impactul, PSD si-a respectat promisiunile. Documentul vorbeste despre o astfel de abordare si va spun calculele: legea salarizarii are aplicabilitate pana in 2022. M-ati auzit spunand ca as aplica legea intr-un termen scurt. Ca legea salarizarii sa fie aplicata integral pina in 2020. E un scenariu propus in acest sens Comisie Europene”, a declarat ministrul Eugen Teodorovici, la Romania Tv, citat de Mediafax.

Acesta spune ca a discutat deja despre aceasta varianta cu ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, dar a refuzat sa spuna daca liderul PSD Liviu Dragnea este de acord.

„Vedeti cum arata legea bugetului peste cateva saptamani pentru va prevedea formula finala pentru 2019, adica ne mentinem promisiunea de crestere cu 15% la pensii. Iar la salarizare, nu ca nu se aplica, ci mai repede se va aplica. E o formula luata in calcul”, a mai spus Teodorovici.

Ministrul spune ca promisiunile legate de punctul de pensie si majorarea salariului minim de la 1 ianuarie vor fi respectate. Totodata, Teodorovici l-a acuzat pe Florin Citu de intoxicare: „E intoxicarea opiniei publice. De cand este senator asta a facut. De asta a fost dat afara din sistemul bancar”.

Senatorul PNL Florin Citu a afirmat, sambata, ca PSD va introduce, de anul viitor, masuri de austeritate si nu va mai aplica Legea salarizarii unitare. Liberalul prezinta in acest sens un document trimis CE prin care coalitia de guvernare promite inghetarea salariilor in sectorul bugetar in 2019.

„PSD i-a tradat si i-a mintit pe romani. Romania in criza economica-PSD introduce masuri de AUSTERITATE in 2019! Intr-un document trimis Comisiei Europene PSD +ALDE promit inghetarea salariilor in sectorul bugetar in 2019 la nivelul din Decembrie 2018. PSD +ALDE NU MAI APLICA LEGEA SALARIZARII UNITARE (astfel recunosc falimentul programului de guvernare)!”, a declarat Florin Citu, sambata, pe Facebook, postarea fiind insotita de un extras din documentul trimis catre CE.

In fragmentul de document prezentat de senatorul liberal se mentioneaza ca Guvernul Romaniei ia aceste masuri „pentru a asigura un deficit pe cash de 2,58% din PIB in 2019 si, implicit, pentru a corecta abaterea de la medium-term objective (prin reducerea soldului structural de la 3,17% din PIB in 2018 la 2,71% din PIB in 2019)”.

Comentarii: