externe

Au fost recuperate primele resturi ale balonului chinez. Statele Unite „nu intentioneaza sa restituie” Chinei resturile colectate

Statele Unite au recuperat primele resturi ale presupusului balon de recunoastere chinez doborat sambata, a declarat, luni, John Kirby, purtatorul de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala al SUA, adaugand ca nu se pune problema restiturii lor Chinei, relateaza AFP citata de RFI.

„Au recuperat unele resturi de la suprafata, insa conditiile meteorologice nu au permis inca o cautare subacvatica”, a declarat John Kirby.

Scafandrii vor putea „in urmatoarele zile sa coboare in adanc si sa se uite mai bine la ceea ce se afla pe fundul oceanului, dar abia suntem la inceput”, a spus Kirby, mentionand ca zona in care s-au imprastiat resturile a fost „considerabila”.

China spune ca balonul era o aeronava de observare a vremii, fara scop militar. Statele Unite spun ca balonul era un vehicul sofisticat de spionaj la mare altitudine.

Dupa ce a traversat incet mijlocul Statelor Unite, se pare ca peste mai multe locuri militare secrete, balonul s-a indreptat spre coasta de est, unde presedintele Joe Biden a ordonat sa fie doborat.

Potrivit lui Kirby, au fost luate masuri pentru a se asigura limitarea capacitatile de colectare de date pe care acest balon le-ar fi avut.

Un detaliu deja cunoscut, a spus Kirby, este ca balonul nu era doar in deriva, ci avea elice si directie pentru a oferi o masura de control, chiar daca a fost purtat de vantul Jet Stream de la mare altitudine.

„Este adevarat ca acest balon avea capacitatea de a se conduce singur – sa accelereze, sa incetineasca si sa se intoarca. Deci avea elice, avea o carma, daca vreti, pentru a-i permite sa-si schimbe directia. Dar cel mai important vector de navigatie a fost curentul de la o altitudine atat de mare”.

Potrivit Pentagonului, baloane chineze au survolat in trei randuri, pentru scurte perioade, teritoriul american in timpul presedintiei lui Donald Trump si o data, tot pentru scurt timp, la inceputul mandatului presedintelui Joe Biden. Administratia a declarat ca a contactat inalti oficiali din administratia anterioara si le-a oferit informatii despre aceste survolari.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Celalalt „turn inclinat” al Italiei: Turnul Garisenda din Bologna, in pericol sa se prabuseasca, va fi reparat la fel ca Turnul din Pisa

Autoritatile italiene au pus la punct un plan de salvare a Turnului Garisenda din Bologna,…

6 ore ago

Invitarea lui Putin la summitul G20 ar trebui facuta in urma unui consens

Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi ca o invitatie a sefului de stat rus…

6 ore ago

A doua nava cu ajutoare umanitare pentru Gaza va pleca sambata din Larnaca

Cea de-a doua nava care transporta ajutoare umanitare pentru Gaza, ca parte a proiectului Amalthea,…

6 ore ago

Universitatea Harvard va elimina copertile din piele umana ale unei carti din anii 1800

Universitatea Harvard a eliminat copertile din piele umana ale unei carti din secolul al XIX-lea…

6 ore ago