Au gasit acul in carul cu fan din Australia: capsula de cesiu-137 cazuse la doi metri de drum

externe

Dupa o cautare dificila, autoritatile australiene au gasit capsula radioactiva minuscula disparuta in timp ce era transportata din Australia de Vest la Perth, potrivit CNN.

„Localizarea acestui obiect a fost o provocare extraordinara, grupurile de cautare au gasit literalmente acul in carul de fan”, a declarat ministrul de stat al Serviciilor de Urgenta, Stephen Dawson, intr-o conferinta de presa.

Capsula ar fi cazut dintr-un camion care o transporta la un depozit din Perth, undeva pe o autostrada lunga de 1.400 de kilometri. Disparitia capsulei a declansat o cautare masiva cu unitati specializate de detectare a radiatiilor – si a dus la avertizarea publicului sa nu se apropie de capsula, care ar putea provoca arsuri grave la contactul cu pielea.

Capsula a fost detectata la ora 11:13. ora locala, la doi metri de drum, la sud de oraselul Newman, de catre echipaje care folosesc echipamente de detectare a radiatiilor.

O zona de excludere de 20 de metri a fost amenajata in jurul capsulei, care va fi transferata intr-un container de plumb inainte de a fi dusa la o unitate de securitate din Newman.

Joi isi va incepe din nou calatoria spre sud – de data aceasta catre o unitate a departamentului de sanatate din Perth.
Autoritatile spun ca obiectul nu pare sa fi fost miscat din loc si a fost gasit la o distanta suficient e mare de o comunitate, asa ca este putin probabil ca cineva sa fi fost expus la radiatii.

Radiation Services WA spune ca substante radioactive sunt transportate in toata Australia de Vest zilnic, fara probleme.

„In acest caz, pare sa existe un esec al masurilor de control implementate in mod obisnuit”, se spune intr-un comunicat, adaugand ca nu are legatura cu pierderea capsulei.

Disparitia capsulei este subiectul unei investigatii ale carei rezultate vor fi prezentate ministrului sanatatii in saptamanile urmatoare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: