Au inceput procesele celor doua jurnaliste iraniene care au dezvaluit cazul Mahsa Amini

externe

Jurnalista iraniana retinuta in septembrie dupa ce a dezvaluit cazul Mahsei Amini, care a declansat proteste la nivel national, a negat, marti, la inceputul procesului acuzatiile de conspiratie impotriva securitatii nationale, a anuntat sotul ei, potrivit France 24.

Niloufar Hamedi, in varsta de 30 de ani, a declarat instantei ca „si-a indeplinit activitatea de jurnalist in cadrul legii si nu a conspirat impotriva securitatii Iranului”, a scris sotul ei Mohammad Hossein Ajorlou pe Twitter.

Hamedi, jurnalista la ziarul Shargh, a raportat de la spitalul din Teheran unde Amini a fost dusa de urgenta in coma in septembrie, dupa ce a fost arestata pentru ca ar fi incalcat regulile iraniene privind imbracamintea pentru femei. Ulterior, Amini a murit, iar vestea a starnit proteste la nivel national. IDesi miscarea s-a diminuat in ultimele luni, din cauza represiunilor, actiunile sporadice continua.

Sesiunea a fost deschisa la o zi dupa inceperea procesului jurnalistei Elaheh Mohammadi, in varsta de 36 de ani, de la ziarul Ham Miham, care se confrunta cu aceleasi acuzatii.

Mohammadi a fost, de asemenea, condamnata la inchisoare in septembrie, dupa ce a calatorit in orasul natal al lui Amini, Saqez, in provincia Kurdistan, pentru a face un reportaj de la inmormantare, care s-a transformat intr-un protest.

Cele doua femei au fost acuzate pe 8 noiembrie de propaganda impotriva statului si conspiratie impotriva securitatii nationale, infractiuni care pot fi pedepsite cu moartea.

Hamedi s-a prezentat la filiala 15 a Tribunalului Revolutionar din Teheran in fata judecatorului Abolghasem Salavati, renumit pentru ca a pronuntat sentinte dure in cauze politice.

Ajorlou a spus ca membrilor familiei li sa interzis sa participe, in timp ce avocatii apararii „nu au avut sansa sa-si prezinte cazul”. Procesul a fost amanat pentru o data ulterioara si neprecizata, a adaugat el.

Avocata lui Hamedi, Parto Borhanpour, i-a spus lui Shargh ca „nu a avut timp pentru pregatirea apararii”, adaugand totusi ca a putut prezenta instantei obiectiile si cererile lor.

Apararea a contestat „lipsa accesului lui Hamedi la un avocat in timpul detentiei” si a cerut ca procesul sa se desfasoare „public”, a adaugat ea.

Zeci de jurnalisti au fost arestati in reprimarea protestelor, dar Hamedi si Mohammadi au ramas in inchisoare inca de cand au fost arestate.

Grupul pentru libertatea presei Reporters Without Borders (RSF) din Paris, a descris ambele procese drept o „farsa” si a spus ca cee doua sunt retinute, deoarece au fost „printre primii care au atras atentia publicului” asupra mortii lui Amini. De asemenea, faptul ca niciuna nu a putut sa-si vada avocatul inainte de proces „confirma ca aceasta este o parodie al carei unic scop este sa legitimeze persecutia acestor doua jurnaliste”.

Cele doua femei au primit, la inceputul acestei luni, impreuna cu disidentul iranian Narges Mohammadi, incarcerat, premiul UNESCO/Guillermo Cano 2023 pentru libertatea presei al agentiei culturale a ONU.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: