Au inceput promisiunile electorale: Sebastian Burduja spune ca, daca va fi ales primar al Bucurestiului, facturile la apa calda si caldura vor scadea la jumatate

politica

Sebastian Burduja, presiuni, candidatura, Eduard Hellvig, presiuni, PSD, Marcel Ciolacu, Dan Voiculescu, Bucuresti

Desi n-a intrat inca oficial in lupta pentru Primaria Capitalei, ministrul liberal al Energiei spune ca a si gasit solutii pentru scaderea la jumatate a facturilor de apa calda si caldura pentru bucuresteni.

Sebastian Burduja, a prezentat luni, 19 februarie, 5 solutii pentru apa calda si caldura in Bucuresti. In plin an electoral, Burduja spune ca termoficarea nu este doar una dintre cele mai grave probleme pentru Capitala, dar este si o problema simpla, care ar fi putut fi rezolvata usor, insa Nicusor Dan, actualul primar general si Gabriela Firea, fostul primar al Capitalei, au esuat.

„Atat Nicusor Dan, cat si Gabriela Firea au promis ca vor aduce apa calda si caldura in casele bucurestenilor — amandoi au fost doar un nou dus rece”, a scris Burduja intr-o postare pe Facebook.

Ministrul liberal compara Bucurestiul cu Oradea: gigacaloria costa aproximativ 1.000 de lei in Capitala si doar 350 de lei in Oradea. Ministrul Energiei spune ca Oradea a avut si are in continuare primari competenti, care aduc solutii pentru oameni, iar Bucurestiul „a avut parte de cumetrii si blocaje”.

„Costurile la factura bucurestenilor pot fi reduse cu 50-60% intr-un singur mandat, iar apa calda si caldura nu vor mai lipsi din casele noastre”, promite el.

Burduja sustine ca are cinci solutii simple si clare:

Fuziunea dintre ELCEN si Termoenergetica. A fost adoptat un memorandum in Guvern si ministrul Energiei a cerut formal acordul lui Nicusor Dan pentru aceasta fuziune. Burduja inca asteapta un raspuns si spune ca pana acum a primit doar tacere. Prin integrarea sistemului, costurile vor scadea, ceea ce inseamna facturi mai mici la intretinere.

A doua solutie prezentata, in premiera, vizeaza problema gazelor necesare pentru productia de agent termic la ELCEN. Gazele sunt livrate de Transgaz aproape de CET-uri, iar pentru a le aduce efectiv la centrale, bucurestenii au platit 3,2 miliarde de lei pentru tarifele de distributie, din 2007 pana in prezent. Burduja spune ca a gasit o solutie impreuna cu echipa ELCEN, specialisti de la Ministerul Energiei si cu sprijinul Transgaz pentru a racorda direct cele 4 centrale la reteaua Transgaz, economisind astfel bani pentru toti bucurestenii, care au platit pana acum din buzunarele lor 50 milioane de euro, in medie, pe an, catre distribuitor. In doi ani se pot racorda toate cele patru CET-uri, iar asta se va simti direct in facturile bucurestenilor. Deja ELCEN a semnat studiul de fezabilitate cu Transgaz pentru racordarea CET Vest. „Pentru ca Bucurestiul nu mai are timp de pierdut”, spune ministrul Energiei.

Modernizarea CET-urilor din Capitala. Cu exceptia CET Vest, care a fost modernizat in anii 2000, celelalte CET-uri au nevoie urgenta de investitii. Urmeaza sa fie lansat un apel de finantare la Ministerul Energiei din Fondul pentru Modernizare pentru CET Progresu si CET Grozavesti, 70 si respectiv 100 de milioane de euro. CET Sud, cel mai mare din Europa, va beneficia de o finantare de 500 de milioane de euro, printr-o aplicatie individuala. Aceste investitii vor insemna costuri mult mai mici de producere a agentului termic si a energiei electrice, si o poluare mult redusa.

Exploatarea surselor de energie regenerabila, in special energia geotermala. Prin semnarea unui acord cu Departamentul de Energie al SUA si obtinerea sprijinului partenerilor strategici, Burduja spune ca va fi realizat un studiu de fezabilitate pentru valorificarea acestei resurse in apropierea Capitalei. Ministerul Energiei va lansa un apel de investitii prin Fondul pentru Modernizare pentru a integra energia geotermala in sistemul de termoficare al orasului. „Aer mai curat, facturi mai mici”.

Reabilitarea retelei de termoficare. Deja a fost lansat la Ministerul Energiei un apel de 590 milioane de euro pentru modernizarea retelelor de termoficare, iar vineri a fost semnat primul contract cu municipiul Suceava. Regula este „primul venit, primul servit”. Pana in prezent, Bucurestiul nu are niciun proiect pregatit. Si e pacat, pentru ca aici termoficarea e cea mai grava problema din toata tara.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: