Au primit azil departe de Siria, dar acum PROTESTEAZA, vor sa plece: „Vrem BANI mai multi”

externe

Cinci familii de refugiati sirieni care au primit anul trecut azil in Uruguay, au protestat la inceputul acestei saptamani in fata biroului presedintelui Tabare Vazquez, cerandu-i permisiunea sa paraseasca tara sud americana in cautarea unor locuri de munca mai bune, chiar daca asta ar insemna sa se intoarca in Orientul Mijlociu

Uruguayul a primit in octombrie 2014 un numar de 42 de refugiati, dar oamenii sustin ca guvernul de stanga nu a fost in stare sa le asigure venituri indestulatoare.

„Nu ma tem sa ma intorc in Liban. Vreau un loc care sa imi garanteze miei si familiei mele o viata mai buna”, a spus Aldees Maher, in varsta de 36 de ani, a carui familie a locuit initial intr-o tabara de refugiati de la granita cu Siria, potrivit businessinsider.com.

In Uruguay, o tara laica in care locuiesc in jur de 300 de musulmani, refugiatii primesc locuinte, ingrijiri medicale, educatie si sprijin financiar din partea autoritatilor. Chiar si asa, refugiatii nu au reusit prea usor sa se adapteze, iar relatiile cu localnicii au fost tensionate.

„Nu am nicio posibilitate de a primi un loc de munca pentru a castiga suficienti bani pentru a avea grija de familie. Inainte de a veni aici, ambasada ne-a spus ca am putea castiga 1.500 de dolari pe luna”, a mai spus Aldees Maher. El sustine ca va protesta in fata birourilor presedintelui Vazquez pana cand acesta va da curs cererilor celor cinci familii siriene.

Refugiatii detin acte de identitate si de calatorie recunoscute la nivel international, insa exista unele state care le pot refuza accesul. Spre exemplu, Maher si familia lui au fost nevoiti sa se intoarca in Uruguay, dupa ce in august au petrecut 20 de zile pe aeroportul din Istanbul, intrucat autoritatile nu le-au permis sa intre in Turcia.

„Daca vor sa plece, pot sa plece. Dar nu depinde de noi daca o alta tara vrea sau nu sa ii primeasca”, a declarat Javier Miranda, seful Secretariatului pentru drepturile omului din cadrul presedintiei uruguayene.

Un alt grup de 80 de refugiati sirieni este de asteptat sa aterizeze in Uruguay pana la sfarsitul anului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: