„Audierea ministrilor pentru Guvernul Dancila este o farsa”. Mesajul dur venit de la un europarlamentar de la Bruxelles

politica

Modul in care au loc audierile viitorilor ministri din Guvernul Dancila a starnit revolta lui Siegfried Muresan, europarlamentar roman, care afirma ca totul este o farsa si ca vom avea un guvern PSD-ALDE mai slab decat ultimele doua.

Siegfried Muresan, eurodeputat roman, atrage atentia asupra modului in care au loc audierilor noilor ministri, despre care spune ca sunt o „farsa” si o garantie a faptului ca vom avea un guvern slab. La nivel european, audierea unui comisar dureaza si peste trei ore, nu doar 30 de minute ca in cazul ministrilor propusi pentru executivul Dancila, cea mai mare parte fiind ocupata de intrebarile venite din partea eurodeputatilor, ori, in cazul Romaniei, intr-o proportie covarsitoare, cei audiati doar au citit de pe foi, fara a mai raspunde la nicio intrebare.

„Audierea ministrilor pentru Guvernul Dancila este o farsa; vom avea un Guvern PSD – ALDE la fel de slab ca ultimele doua

Audierea in Parlamentul Romaniei a ministrilor propusi de PSD si ALDE pentru Guvernul Dancila este o farsa si o garantie ca vom avea un Guvern PSD – ALDE cel putin la fel de slab ca precedentele doua de vreme ce nu ni se permite sa vedem cat de bine pregatiti sunt ministrii propusi.

In Parlamentul European, audierile propunerilor de comisari europeni sunt tratate foarte serios, iar candidatul trebuie sa demonstreze ca isi cunoaste portofoliul pentru a primi aviz pozitiv; daca nu este bun, il respingem. In prima etapa, inainte de audierea propriu-zisa in Parlamentul European, comisarul trebuie sa raspunda la mai multe intrebari scrise adresate de comisia sau comisiile de specialitate responsabile pentru portofoliul respectiv. Acestea sunt atat pe teme europene generale, cat si pe chestiuni de specialitate, iar comisarul trebuie sa raspunda la fiecare intrebare tot in scris. Apoi, urmeaza o audiere de 3 ore pentru fiecare membru al executivului in cadrul comisiei sau comisiilor de specialitate, care este transmisa in direct, in asa fel incat fiecare cetatean din Europa sa poata vedea cat este de pregatit viitorul comisar si care este profilul sau profesional si viziunea si abordarea politica. Candidatul tine un discurs de maximum 15 minute, dupa care raspunde la intrebarile eurodeputatilor. Fiecare intrebare este formulata intr-un minut, iar comisarul trebuie sa raspunda imediat, in doua minute. In general, fiecare comisar audiat trebuie sa raspunda la aproape 50 de intrebari in total in timpul acestei audieri. Dupa aceasta, conducerea comisiei sau comisiilor in care s-au facut audierile hotarasc daca ofera aviz pozitiv sau negativ, iar decizia finala se ia apoi in Conferinta Presedintilor Grupurilor Politice din Parlamentul European. Asa consider ca ar trebui audiati si ministrii din Guvernul Romaniei, nu ca aceasta mascarada de astazi in care unii au fost audiati doar cateva minute, au citit din foi ca la un examen pe care il triseaza si au dovedit ca nu sunt deloc pregatiti pentru a conduce un portofoliu ministerial”, a declarat europarlamentarul Siegfried Muresan.

Potrivit acestuia, un parlament care accepta un executiv format din ministri fara o evaluare reala este un parlament slab.

„Intr-o democratie matura, parlamentul controleaza guvernul, nu invers. Un parlament care accepta un cabinet de ministri fara o evaluare reala a ministrilor este un parlament slab”, a conchis eurodeputatul Siegfried Muresan.

Luni, candidatii propusi de PSD la cea mai recenta sedinta CEX al PSD pentru a ocupa posturile de ministrii in Guvernul Dancila sunt audiati in comisiile de specialitate din Parlament, urmand ca, tot luni, dupa ora 15:00, Plenul Parlamentului sa se reuneasca in sedinta extraordinara pentru a acorda votul de investitura viitorului Guvernul Dancila.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: