Augustin Lazar confirma, dosarul „10 August” a fost clasat abuziv. Clasarea a fost executata de „oameni conformisti”

news

Augustin Lazar, fost procuror general al Romaniei, a declarat vineri ca inchiderea definitiva a dosarului „10 August” este „rezultatul strategiei oportuniste de administrare a justitiei si de leadeship, practicata de politicienii duplicitari, in institutiile judiciare din Romania”.

”Clasarea acestui dosar este rezultatul strategiei oportuniste de administrare a justitiei si de leadeship, practicata de politicienii duplicitari, in institutiile judiciare din Romania. In managementul judiciar nu poti avea in acelasi timp oameni conformisti si performanta in aflarea adevarului! Pentru a afla adevarul in dosarele cheie privind modernizarea societatii, cetatenii romani sunt nevoiti sa se adreseze CEDO”, a declarat Augustin Lazar pentru Spot Media.

De altfel, Lazar a avut o reactie duar si in momentul cand DIICOT a decis sa claseze dosarul, anul trecut.

”Este clar faptul ca marile dosare sunt din nou blocate sub controlul celor interesati. Sesizarea DIICOT a fost o manevra de preluare a competentei si de emitere a unei solutii de clasare vadit nelegale. O manevra tipica si pentru alte dosare, pentru aducerea in zona controlata”, spunea fostul procuror general.

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a subliniat vineri ca nu poate interveni in dosarul ”10 august” si ca ar fi foarte grav sa se intample acest lucru, adaugand ca raspunsurile in ceea ce priveste clasarea acestui dosar ar trebui sa vina din partea sistemului judiciar.

„Potrivit legii, ministrul Justitiei nu poate interveni, ar fi foarte grav sa se intample asa si ar fi foarte grav sa avem o lege care sa permita sa intervina in dosare aflate in curs de solutionare in urmarirea penala sau in instantele de judecata. Deci, daca exista vreo asteptare din partea cuiva, in sensul in care ministrul Justitiei ar putea interveni in vreun fel in acest dosar, le spun foarte clar ca nu se poate intampla, si foarte bine ca nu e asa, altfel am avea o reintoarcere in niste vremuri pe care nu ni le amintim cu placere”, a spus Stelian Ion intr-o conferinta de presa la sediul MJ.

El a precizat ca raspunsurile in acest caz ar trebui sa vina exclusiv din partea sistemului judiciar.

„Exact in aceasta linie vreau sa va reamintesc ca ieri am participat la o sedinta a CSM, in care am ridicat problema de a veni sistemul judiciar cu un raspuns fata de situatia creata. S-a inteles ca opinia publica asteapta un raspuns mai ales din partea sistemului judiciar – o solicitare in care sa primim un astfel de raspuns si dupa verificarea Inspectiei Judiciare a fost admisa de catre CSM (…), lucru pe care-l consider pozitiv”, a mai spus ministrul.

Stelian Ion a adaugat ca ar putea exercita, potrivit legii, un control prin procurori anume desemnati cu privire la activitatea generala a procurorilor, pentru ca nu poate interveni in dosare.

„De-a lungul timpului, am observat ca multe dosare au avut o soarta nu tocmai fericita, s-au impotmolit de-a lungul anilor, prin niste mecanisme care trebuie verificate foarte atent si care trebuie inlaturate – printr-un gen de declinari de competenta dintr-o parte in alta, printr-un gen de smulgere a dosarelor de la o directie sau alta a Parchetelor si lucrul acesta nu e deloc de bun augur”, a afirmat Stelian Ion.

Ministrul Justitiei a anuntat ca, in aceasta privinta, va solicita un control pentru a vedea ce remedii legislative pot fi propuse Parlamentului.

„Este foarte important sa nu existe portite ca un dosar de o anumita compententa sa fie pur si simplu smuls, dintr-o parte in alta, prin niste artificii”, a subliniat Stelian Ion.

Ministerul Justitiei mai poate formula sesizari catre Inspectia Judiciara, a amintit el, insa acum este prematura o astfel de actiune, deoarece nu s-a publicat motivarea judecatorului in acest dosar.

„Dupa ce primim motivarea judecatorului de camera preliminara, voi analiza daca este cazul sa formulez o astfel de sesizare. Este foarte important sa vedem si alte lucruri care s-au intamplat de-a lungul timpului. De exemplu, dupa anumite solutii date in unele dosare, subit s-a iesit la pensie de catre unii magistrati. In situatii de genul acesta, evident, Inspectia Judiciara nu mai poate actiona”, a precizat Stelian Ion.

Mai mult despre: ,

Comentarii: