news

Augustin Lazar confirma, dosarul „10 August” a fost clasat abuziv. Clasarea a fost executata de „oameni conformisti”

Augustin Lazar, fost procuror general al Romaniei, a declarat vineri ca inchiderea definitiva a dosarului „10 August” este „rezultatul strategiei oportuniste de administrare a justitiei si de leadeship, practicata de politicienii duplicitari, in institutiile judiciare din Romania”.

”Clasarea acestui dosar este rezultatul strategiei oportuniste de administrare a justitiei si de leadeship, practicata de politicienii duplicitari, in institutiile judiciare din Romania. In managementul judiciar nu poti avea in acelasi timp oameni conformisti si performanta in aflarea adevarului! Pentru a afla adevarul in dosarele cheie privind modernizarea societatii, cetatenii romani sunt nevoiti sa se adreseze CEDO”, a declarat Augustin Lazar pentru Spot Media.

De altfel, Lazar a avut o reactie duar si in momentul cand DIICOT a decis sa claseze dosarul, anul trecut.

”Este clar faptul ca marile dosare sunt din nou blocate sub controlul celor interesati. Sesizarea DIICOT a fost o manevra de preluare a competentei si de emitere a unei solutii de clasare vadit nelegale. O manevra tipica si pentru alte dosare, pentru aducerea in zona controlata”, spunea fostul procuror general.

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a subliniat vineri ca nu poate interveni in dosarul ”10 august” si ca ar fi foarte grav sa se intample acest lucru, adaugand ca raspunsurile in ceea ce priveste clasarea acestui dosar ar trebui sa vina din partea sistemului judiciar.

„Potrivit legii, ministrul Justitiei nu poate interveni, ar fi foarte grav sa se intample asa si ar fi foarte grav sa avem o lege care sa permita sa intervina in dosare aflate in curs de solutionare in urmarirea penala sau in instantele de judecata. Deci, daca exista vreo asteptare din partea cuiva, in sensul in care ministrul Justitiei ar putea interveni in vreun fel in acest dosar, le spun foarte clar ca nu se poate intampla, si foarte bine ca nu e asa, altfel am avea o reintoarcere in niste vremuri pe care nu ni le amintim cu placere”, a spus Stelian Ion intr-o conferinta de presa la sediul MJ.

El a precizat ca raspunsurile in acest caz ar trebui sa vina exclusiv din partea sistemului judiciar.

„Exact in aceasta linie vreau sa va reamintesc ca ieri am participat la o sedinta a CSM, in care am ridicat problema de a veni sistemul judiciar cu un raspuns fata de situatia creata. S-a inteles ca opinia publica asteapta un raspuns mai ales din partea sistemului judiciar – o solicitare in care sa primim un astfel de raspuns si dupa verificarea Inspectiei Judiciare a fost admisa de catre CSM (…), lucru pe care-l consider pozitiv”, a mai spus ministrul.

Stelian Ion a adaugat ca ar putea exercita, potrivit legii, un control prin procurori anume desemnati cu privire la activitatea generala a procurorilor, pentru ca nu poate interveni in dosare.

„De-a lungul timpului, am observat ca multe dosare au avut o soarta nu tocmai fericita, s-au impotmolit de-a lungul anilor, prin niste mecanisme care trebuie verificate foarte atent si care trebuie inlaturate – printr-un gen de declinari de competenta dintr-o parte in alta, printr-un gen de smulgere a dosarelor de la o directie sau alta a Parchetelor si lucrul acesta nu e deloc de bun augur”, a afirmat Stelian Ion.

Ministrul Justitiei a anuntat ca, in aceasta privinta, va solicita un control pentru a vedea ce remedii legislative pot fi propuse Parlamentului.

„Este foarte important sa nu existe portite ca un dosar de o anumita compententa sa fie pur si simplu smuls, dintr-o parte in alta, prin niste artificii”, a subliniat Stelian Ion.

Ministerul Justitiei mai poate formula sesizari catre Inspectia Judiciara, a amintit el, insa acum este prematura o astfel de actiune, deoarece nu s-a publicat motivarea judecatorului in acest dosar.

„Dupa ce primim motivarea judecatorului de camera preliminara, voi analiza daca este cazul sa formulez o astfel de sesizare. Este foarte important sa vedem si alte lucruri care s-au intamplat de-a lungul timpului. De exemplu, dupa anumite solutii date in unele dosare, subit s-a iesit la pensie de catre unii magistrati. In situatii de genul acesta, evident, Inspectia Judiciara nu mai poate actiona”, a precizat Stelian Ion.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Un general rus promite ca va distruge NATO pana in 2030: „Majoritatea statelor NATO vor ingenunchea si vor depune juramant in fata Rusiei”

Generalul rus de rang inalt Apti Alaudinov, comandantul fortelor cecene care lupta in Ucraina, a…

27 de minute ago

Firea da startul campaniei negative: „Nicusor Dan a castigat prin furt si minciuna”. Din tribune era aplaudata de Neculai Ontanu, condamnat definitiv pentru luare de mita

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, isi incepe campania cu atacuri violente la adresa…

42 de minute ago

Parlamentul European considera ca Ungaria „nu-si va putea indeplini in mod fiabil” rolul in fruntea Consiliului UE

Noua rezolutie a Parlamentului European privind starea valorilor UE in Ungaria semnaleaza o serie de…

18 minute ago

Furie ruseasca fata de transferul de rachete americane ATACMS catre Ucraina: „Arme extrem de periculoase au fost trimise la Kiev”

Transferul "pe sub mana" de rachete ATACMS americane catre Ucraina nu poate fi justificat, deoarece…

35 de minute ago