Augustin Lazar il executa, scurt, pe Slugarel la final de an: „Dezinformeaza opinia publica, demers strict politic”

news

Procurorul general, Augustin Lazar, considera ca demersul ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de a continua procedura de revocare a sa, ignora cadrul legal si recomandarile institutiilor europene referitoare la acest subiect. In opinia lui Augustin Lazar, demersul ministrului justitiei, cu continut strict politic, este de natura sa afecteze increderea publica in capacitatea institutiei de a-si indeplini rolul constitutional.

”Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), domnul Augustin Lazar, considera ca anuntul public al ministrului Justitiei referitor la continuarea procedurii de revocare ignora cadrul legal si recomandarile institutiilor europene referitoare la acest subiect. Astfel, exprimarea nejuridica privind pretinsa «tragere de timp» are ca scop dezinformarea opiniei publice in legatura cu procedura legala de verificare de catre instanta de contencios a «evaluarii» procurorului general, efectuata cu depasirea atributiilor legale ale ministrului justitiei, precum si a legalitatii documentului intitulat «Raport de evaluare»”, se arata intr-un punct de vedere transmis de Ministerul Public.

In comunicat se aminteste ca art. 39 alin. (1) si alin. (3) teza a IV-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor stabileste ca „evaluarea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (…) se face de o comisie compusa din procurori, membri alesi ai Sectiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu grad cel putin de tribunal, desemnati de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”.

Totodata, procurorul general al PICCJ atrage atentia ca demersul ministrului justitiei ignora recomandarile GRECO, ale Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia), precum si ale Raportului MCV, care cer stoparea actiunilor care afecteaza statul de drept si implementarea recomandarilor indicate.

„De asemenea, procurorul general al PICCJ, domnul Augustin Lazar, subliniaza ca solicitarea de revocare din functie a primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii, garantul independentei justitiei, care a aratat ca raportul de evaluare al ministrului justitiei «nu respecta dispozitiile legale in vigoare, standardele internationale si nationale in materia activitatii Ministerului Public si contravine directiei jurisprudentiale conturate atat de organismele internationale, cat si de Curtea Constitutionala a Romaniei». Avand in vedere cele expuse, domnul Augustin Lazar considera ca demersul ministrului justitiei, cu continut strict politic, este de natura sa afecteze increderea publica in capacitatea institutiei de a-si indeplini rolul constitutional”, se arata in comunicat.

In acest context, procurorul general doreste sa asigure opinia publica de faptul ca Ministerul Public isi va indeplini in continuare cu fermitate atributiile prevazute de articolul 131 din Constitutie, respectiv de a reprezenta, in activitatea judiciara, interesele generale ale societatii si de a apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a confirmat, joi, ca trimite la Cotroceni cererea de revocare din functie a procurorului general, Augustin Lazar, precum si propunerea de numire a Adinei Florea la sefia DNA, pe care presedintele Klaus Iohannis a respins-o.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: