Augustin Lazar, lovitura prin care desfiinteaza ordonanta lui Toader: „O stie si domnul ministru”. CCR a stabilit deja ca nu este posibil

news

Procurorul general Augustin Lazar anunta ca ordonanta prin care Tudorel Toader vrea sa anuleze condamnarilor coruptilor de rang inalt nu are nicio legatura cu juridicul, fiind una politica. Hotararile judecatoresti definitive au putere de lege, iar deciziile CCR se aplica pentru viitor, subliniaza Lazar.

„Legea penala nu retroactiveaza si asta o stie nu numai Curtea Constitutionala, nu numai judecatorii Constitutionali, care chiar au o jurisprudenta in care atrag atentia asupra acestui fapt. Daca cineva isi face timp sa o studieze. Si o stie si domnul ministru. Insa, s-ar parea ca jocul politic e de asa natura incat trebuie sa adopte o anumita cale, care e mai mult politica decat juridica. Ba, juridica eu as zice ca nu prea este, pentru ca va fi foarte, foarte dificil sa ne explice cineva cum va explica printr-o nota de fundamentare cineva neretroactivitatea legii penale si cum in acest caz legea penala ar trebui sa retroactiveze”, a declarat Augustin Lazar pentru Digi24.

Ministrul Justitiei Tudorel Toader a anuntat, duminica, faptul ca ministerul a pregatit o ordonanta de urgenta pentru repunerea in termen a celor condamnati de complete nelegal constituite. In privinta acestei OUG, Toader a subliniat ca pot fi rejudecate atat condamnarile, cat si achitarile.

Pe 2 octombrie 2018, premierul Viorica Dancila a sesizat CCR in legatura cu existenta unui conflict juridic intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) cu privire la formarea completelor de cinci judecatori de la instanta suprema. Controversele au inceput dupa ce a intrat in vigoare Legea 304/2004 de modificare a legii privind organizare judiciara. Aceasta prevede ca vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si presedintele Sectiei Penale nu mai conduc completele de 5 judecatori, ci toti magistratii din complet sunt trasi la sorti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: