Augustin Lazar puncteaza in forta in razboiul cu Antena 3: „Intentia de a dezinforma este evidenta”

news

Procurorul general, Augustin Lazar, a transmis, vineri, un comunicat de presa in care acuza postul Antena 3 de „dezinformare” in legatura cu afirmatiile lui Mihai Gadea si Tudorel Toader, facute in emisiunea „Sinteza zilei” de joi seara.

„In cursul zilei de ieri, 1 noiembrie 2018, in cadrul emisiunii Sinteza zilei, difuzata pe postul dumneavoastra de televiziune incepand cu orele 21.41, realizator Mihai Gadea, au fost prezentate o serie de informatii calomnioase referitoare la activitatea domnului Augustin Lazar, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Precizam faptul ca, anterior difuzarii emisiunii mentionate, institutia dumneavoastra nu ne-a solicitat un punct de vedere asupra aspectelor pe care urma sa le abordeze, consecinta directa fiind dezinformarea opiniei publice.

In aceste conditii, avand in vedere legislatia in materie, care guverneaza activitatea in domeniul audiovizualului, va solicitam difuzarea unui drept la replica in conditii de proportionalitate (timp de difuzare, audienta etc. ), astfel incat prejudiciile de imagine cauzate domnului Augustin Lazar, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, sa beneficieze de o justa compensare.

In mod concret, va solicitam ca postul dumneavoastra de televiziune sa faca urmatoarele clarificari/precizari, prin prezentarea/difuzarea urmatorului text:

In cadrul emisiunii Sinteza zilei, difuzata in cursul zilei de 1 noiembrie 2018, opinia publica a fost dezinformata in legatura cu proiectul managerial al domnului Augustin Lazar, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, despre care s-a sustinut, in mod fals, ca a fost ‘plagiat’ prin sistemul copy-paste dintr-un alt proiect managerial.

Intentia jurnalistilor postului Antena 3 de a dezinforma este evidenta intrucat, anterior difuzarii emisiunii, nu au solicitat un punct de vedere domnului Augustin Lazar. In conditiile in care nu s-a depus aceasta minima diligenta pentru cunoasterea adevarului, domnul procuror general Augustin Lazar face urmatoarele precizari: ‘Proiectul managerial este o lucrare originala, realizata personal, cu respectarea regulilor de cercetare stiintifica, fiind indicate prin note de subsol toate lucrarile de referinta. Formularile care sunt asemanatoare in cele doua proiecte au aceeasi sursa, pe care am indicat-o in nota de subsol de la pagina 21, fiind vorba de un document cuprinzand disfunctionalitati si masuri pentru remediere, document care a fost completat, analizat si imbunatatit in cadrul seminariilor organizate de catre Institutul National al Magistraturii, Consiliul Superior al Magistraturii, unele impreuna cu Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia’.

Prezentarea de catre postul Antena 3 a unei situatii de fapt nereale privind proiectul managerial al domnului Augustin Lazar este de natura sa aduca prejudicii de imagine atat institutiei procurorului general, cat si sistemului judiciar in ansamblu, avand in vedere calitatea acestuia de conducator al Ministerului Public”, se arata in comunicatul Parchetului General.

Reactia procurorului general al Romaniei vine dupa ce Antena 3 a prezentat o analiza a proiectelor de management realizate de Augustin Lazar si de Tiberiu Nitu. Antena 3 sustine ca ar exista similitudini intre cele doua proiecte, fiind si pasaje copiate integral.

Ministrul Justitiei, prezent in studio, a sustinut ca faptul ca procurorul general Augustin Lazar ar fi copiat in 2016 pentru proiectul de management de la cel al lui Tiberiu Nitu din 2013 reprezinta un motiv bun ca el sa plece din functie.

„Daca ma intrebati pe mine, sigur ca da (Lazar ar fi trebuit sa plece din functie, n.r.). Erau motivele conflictele de natura constitutionala. Eu m-am oprit la 20, dar puteam sa scriu mult mai multe (in raportul de evaluare a activitatii lui Lazar, n.r.)”, a declarat ministrul Justitiei, Tudorel Toader, la Antena 3.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: