Augustin Lazar, reactie dura, nu se lasa doborat de PSD-istii din CSM: „Decizia lor este nelegala”

politica

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis luni ca exista indicii privind incalcarea de catre procurorul general Augustin Lazar a Codului deontologic atunci cand acesta a vorbit despre ”inculpati de rang inalt”, facand referire la anumiti membri din comisiile speciale parlamentare.

Augustin Lazar a anuntat apoi ca decizia plenului CSM este nelegala si o va ataca in instanta.

„Ca urmare a interesului manifestat de opinia publica, arat ca am contestat hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din data de 3 decembrie 2018, hotarare prin care, la limita majoritatii, a fost desfiintata hotararea Sectiei pentru procurori nr. 376 din 26 iunie 2018 care stabilea ca nu exista indicii privind incalcarea dispozitiilor art. 17 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor.

Solutia Plenului Consiliului Superior al Magistraturii o apreciez ca nelegala si urmeaza ca instanta competenta, sesizata in termenul legal, sa hotarasca asupra contestatiei formulate”, afirma Lazar intr-un comunicat de presa.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat, la sediul CSM, ca procurorul general nu poate sa spuna ca nu a avut proprietatea sintagmei „niste inculpati de rang inalt”.

„O vad intr-o succesiune fireasca, pentru ca CNCD a decis cu privire la altcineva – o sintagma asemanatoare – faptul ca este o discriminare. Acel cineva, autorul acelei sintagme, din cate stiu, nu este jurist si ai putea sa spui ca n-a avut pe deplin proprietatea termenilor. Dar in cazul nostru, procurorul general nu poate sa spuna ca n-a avut proprietatea sintagmei „niste inculpati de rang inalt” si nici nu poate sa spuna ca s-a referit la altcineva decat la membrii comisiei, cum a incercat sa acrediteze astazi”, a spus Toader.

Anul trecut, Augustin Lazar a facut o declaratie in care a vorbit despre ”inculpati de rang inalt”, facand referire la anumiti membri din comisiile speciale parlamentare.

Inspectia Judiciara a propus sanctionarea lui, sustinand ca procurorul general a incalcat Codul deontologic atunci cand a afirmat ca „inculpati de rang inalt” ii hartuiesc pe procurori in comisiile speciale parlamentare.

Pe 26 iunie, Sectia pentru procurori a CSM a respins solicitarea de sanctionare, insa Inspectia Judiciara a contestat decizia la plenul CSM.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: