Augustin Lazar reactioneaza dur fata de modul in care borfasii au masacrat Codul de procedura penala: „Mergem cu 20 de ani in urma”

news

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a declarat, joi, ca modificarile aduse Codului de procedura penala sunt analizate de Ministerul Public, iar tot ce are ”o aparenta de neconstitutionalitate” va fi pus la dispozitia institutiilor care au competenta de a sesiza Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).

„Noi am avut un punct de vedere deja pe care-l sustinem in continuare, in sensul ca modificarile care au fost efectuate la cele doua Coduri s-au realizat intr-un ritm foarte rapid, in pripa, as putea spune, si acestea asociate cu faptul ca nu au fost luate in considerare propunerile Consiliului Superior al Magistraturii, ale asociatiilor de magistrati. Toate aceste circumstante au generat o stare de ingrijorare in randurile corpului magistratilor Ministerului Public. Ceea ce va pot spune in acest moment este ca toate modificarile, completarile care au fost efectuate formeaza obiectul unei foarte atente analize a Ministerului Public, care in cateva zile va fi incheiata si tot ce vom constata noi ca are o aparenta de neconstitutionalitate va fi pus la dispozitia institutiilor care au competenta de a sesiza CCR”, a spus Lazar, care a participat la deschiderea lucrarilor unui grup de lucru in materie de familie si protectia minorilor.

El a mentionat ca modificarile aduse in Parlament trebuie studiate foarte atent. „Lucrurile astea trebuie studiate foarte atent, de altfel si cei care au facut modificarile le-au facut cu o anumita abilitate. (…) Pentru a face puzzle-ul spiritului modificarilor ai nevoie sa le vezi pe toate, sa le analizezi si apoi sa vezi care este fotografia mare a modificarilor Codurilor”, a afirmat Lazar, citat de Agerpres.

Intrebat de jurnalisti daca e de acord ca aceste modificari duc sistemul judiciar cu 20 de ani in urma, el a raspuns: „Exista aceasta aparenta, pe care urmeaza sa o vedem la sfarsitul acestei analize. In tot cazul, parca modificarile vor sa temporizeze activitatea de infaptuire a Justitiei”.

Chestionat in legatura cu prevederea conform careia suspectul trebuie sa asiste la orice act de urmarire penala, procurorul general a spus ca este discutabil din punctul de vedere al audierii minorilor, spre exemplu, unde victima nu ar putea fi audiata in prezenta unui suspect care a supus-o unei agresiuni.

Comentarii: