Augustin Zegrean, reactie dupa decizia CCR care il blocheaza pe Orban. PSD se bucura prea devreme

politica

Augustin Zegrean, fost presedinte al CCR, sustine ca dupa decizia CCR de luni, presedintele Iohannis nu il mai poate nominaliza pe Ludovic Orban din nou ca premier.

„Presedintele va trebui sa desemneze o alta persoana, nu aceeasi persoana si sa o luam de la capat cu procedura”, a declarat Zegrean la CCR.

Intrebat daca alegerile anticipate mai sunt posibile, Zegrean a raspuns ca „da”.

„De ce nu? Nu a spus nimeni ca nu se pot. Se va desemna azi o noua persoana care sa formeze guvernul, va trebui presedintele sa reia procedura, sa desemneze o noua persoana, sa faca lista cu ministri”, a explicat Zegrean.

Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit, luni, ca exista conflict juridic intre presedinte si Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban in functia de premier, au anuntat oficiali ai CCR.

Potrivit surselor citate, presedintele Klaus Iohannis trebuie sa faca o noua nominalizare pentru functia de premier.

Curtea Constitutionala a dezbatut luni sesizarea referitoare la un conflict juridic de natura constitutionala intre presedinte si Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban in functia de premier.

Potrivit documentului semnat de presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, conflictul consta in „exercitarea in mod discretionar a atributiilor presedintelui, astfel cum acestea sunt reglementate de Constitutie, de desemnare, in data de 6 februarie, a candidatului Ludovic Orban la functia de prim-ministru”.

In sesizare se arata ca desemnarea lui Orban la functia de prim-ministru a fost facuta „cu incalcarea, in mod direct sau indirect principiilor sau dispozitiilor constitutionale”. In acest sens, ar fi fost incalcate: „principiul colaborarii loiale intre institutiile publice, derivat din art. 1 alin. (4); obligatia constitutionala de a veghea la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice, inscrisa in art. 80 alin. (2) teza I; obligatia constitutionala de a exercita functia de mediere intre puterile statului, inscrisa in art. 80 alin. (2) teza a II-a”, se sustine in sesizare.

„De asemenea, prin acest demers, presedintele Romaniei a nesocotit si a deturnat de la scopul prevazut de legiuitorul constituant dispozitiile imperative inscrise in art. 114 alin. (2) din Legea fundamentala, potrivit carora Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votata in conditiile art. 113. Nominalizandu-l drept premier pe Ludovic Orban, presedintele Romaniei incalca vointa Parlamentului, care tocmai i-a retras increderea acestuia prin recenta motiune de cenzura. Respingand propunerea de premier formulata de o majoritate parlamentara, presedintele Romaniei va declansa, astfel cum a declarat, un conflict juridic de natura constitutionala, impiedicand formarea unui Guvern, cu scopul declarat de a dizolva Parlamentul si de a ajunge la alegeri anticipate”, se mai arata in sesizare.

Conform documentului, art. 89 alin.(1) din Constitutia Romaniei, republicata, prevede dizolvarea Parlamentului ca mijloc de rezolvare a crizei guvernamentale, nerezolvata de catre Parlament ca urmare a faptului ca nu acorda votul de incredere unui Guvern, dupa doua incercari esuate si implinirea unui termen de 60 de zile, scopul fiind alegerea unui nou Parlament care sa poata rezolva criza, iar presedintele Romaniei incalca aceste dispozitii, „declarand deschis ca are ca scop alegeri anticipate, folosind ca mijloc nerezolvarea crizei guvernamentale mai mult de 60 de zile”, se mai argumenteaza in sesizarea CCR.

Comentarii: