AUR a votat impotriva eliminarii pensiilor speciale pentru baronii locali, alaturi de PSD si UDMR. AUR sustine ca „senatorul nostru nu a inteles bine intrebarea”

politica

George Simion, interdictie, Ucraina, servicii secrete, legaturi, Moscova

Comisia de Munca din Senat a respins, miercuri, initiativa USR de eliminare a pensiilor speciale ale alesilor locali. Senatorii USR au fost singurii care au votat in favoarea eliminarii pensiilor speciale ale alesilor locali, in timp ce senatorii PSD, UDMR si AUR au votat impotriva, iar senatorii PNL prezenti s-au abtinut.

Deputatul Simona Spataru, de la USR, a cerut in comisia de munca eliminarea din Codul Administrativ a pensiilor speciale pentru alesii locali, primari, viceprimari, presedinti de Consilii Judetene. Ea a aratat ca in fiecare an, s-a prorogat acest articol din Codul Administrativ si revine acest subiect, fiind folosit politic.

”Vorbim foarte clar de pensii speciale care, daca ar intra in plata, ar produce o paguba de peste 600 de milioane de lei, pe an, asta inseamna 120 de milioane de euro pe an. Alesii locali nu fac parte dintr-o categorie sociala vulnerabila, sau defavorizata, astfel incat sa beneficieze de niste venituri suplimentare”, a spus Spataru in sedinta comisiei, citata de news.ro.

Ea a mentionat ca, in acelasi timp, peste 1 milion de romani traiesc din pensii mici si foarte mici. Guvernul ar putea creste imediat pensiile mici daca ar renunta la pensiile speciale, numai ca acestea sunt folosite ca metoda de recompensa si santaj politic pentru cei care, mai ales in comunitatie rurale, aduc oamenii la vot, sa puna stampila pe cine trebuie.”

In timpul dezbaterilor din Comisie, Simona Spataru a argumentat ca pensiile speciale pentru alesii locali reprezinta o derogare de la principiul contributivitatii la bugetul asigurarilor sociale de stat, o sinecura pe care toti romanii o platesc primarilor, vice-primarilor precum si presedintilor de consilii judetene.

Si deputatul USR Stefan Palarie a aratat ca aceste pensii au fost folosite politic, dupa ce au trecut prin Parlament exact in perioada in care PSD ataca justitia si sef la Camera Deputatilor era ”celebru domn Dragnea”.

Deputatul Ion Rotaru (PSD), presedintele comisiei de munca, a tinut sa precizeze ca subiectul pensiilor speciale ale primarilor si a presedintilor de CJ reprezinta ”este o chestiune delicata, si trebuie tratata ca atare”.

”Pe de o parte, este o posibilitate ca acesti oameni sa incaseze o indemnizatie, o pensie, cum am vrea sa ii spunem, este reglementata, este suspendata pana in ianuarie 2023. Este la fel de adevarat ca sunt situatii in care, primari care au avut mandate multe si salarii mici si contributii mici, ies cu niste pensii destul de reduse ca si cuantum, uneori mai reduse decat salariatii pe care i-au avut in subordine ani in sir. Este la fel de adevarat ca ne dorim cu totii ca pensionarii sa primeasca venituri mai multe din pensii, sa aiba penaii mai mari si acest lucru trebuie sa fie un deziderat pentru toate partidele”, a spus Rotaru.

AUR: Senatorul Dorinel Cosma „nu a inteles bine intrebarea si a votat eronat

AUR a anuntat ulterior, printr-un comunicat de presa, ca senatorul Dorinel Cosma „nu a inteles bine intrebarea si a votat eronat insa optiunea sa nu a mai fost luata in considerare”.

„AUR reclama abuzul savarsit de PSD la votul din Comisia de munca din Senat, referitor la pensiile speciale ale alesilor locali . Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR) sustine eliminarea pensiilor speciale ale alesilor locali si acuza PSD ca nu a consemnat votul corect, exprimat ulterior, al senatorului Dorinel Cosma, in Comisia pentru munca din cadrul Senatului. Senatorul Cosma, fiind online, nu a inteles bine intrebarea si a votat eronat in prima faza, dupa care a revenit, insa optiunea sa nu a mai fost luata in considerare, ceea ce reprezinta un abuz. Presedintele comisiei, Ion Rotaru, a recurs la o ticalosie clasica, ignorand cererea de indreptare a votului”, se arata in comunicatul de presa.

Alianta pentru Unirea Romanilor sustine ca la votul in plenul Senatului „va vota ferm pentru desfiintarea pensiilor speciale ale primarilor”.

Raportul de respingere a propunerii legislative pentru abrogarea art. 210 din OUG 57/2019 privind Codul administrativ a intrunit, in comisie, 7 voturi „pentru”, 4 „impotriva” si doua abtineri.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: