politica

AUR cheama azi la proteste masive cu un mesaj de tip legionar: „O sa ne luptam cu balaurul cum a facut-o Sfantul Gheorghe”

AUR ii indeamna pe romani sa iasa, luni, de la ora 17.00, sa protesteze in fata prefecturilor din fiecare resedinta de judet fata de noile restrictii. George Simion sustine ca restrictiile sunt „impuse de politruci in frunte cu Klaus Iohannis”.

„Astazi la 17:00 cu adevarat ne luam Tara inapoi. In toata ROMANIA, nu exista scuze”, a anuntat Simion pe Facebook.

„Este inadmisibil ce se intampla in Romania cu restrictiile. Este datoria noastra sa iesim in strada. Nu mai stam in case, sa iesim in strada pentru drepturile noastre, aceste restrictii sunt aberante. Veniti in fata prefecturii. O sa ne luptam cu balaurul cum a facut-o Sfantul Gheorghe”, a mai spus Simion intr-un live pe Facebook.

Premierul Florin Citu a declarat, luni, ca romanii pot sa protesteze atat timp cat nu incalca legislatia in vigoare, precizand ca luarea de noi masuri pentru limitarea raspandirii SARS-CoV-2 a fost determinata de faptul ca spitalele sunt „foarte aglomerate”.

„Romanii pot sa protesteze atat timp cat nu incalca legislatia in vigoare. (…) Dreptul de a avea o opinie in Romania ramane, avem opinii diferite. Pentru mine, foarte important este sa continue campania de vaccinare, este foarte important sa gasim cele mai bune masuri pentru a-i ajuta pe romani. Spitalele sunt foarte aglomerate, de aceea luam aceste masuri. (…) Oamenii trebuie sa respecte legea. Toti trebuie sa respectam legea.

(…) Eu ii inteleg pe romani ca, dupa un an de zile, au obosit. Toti am obosit. Ne luptam cu pandemia de un an de zile si am facut toate eforturile. Am comandat doze de vaccin mai multe decat am avea nevoie pentru a ne asigura ca, daca este nevoie, si anul viitor vom avea acest vaccin, daca nu este nevoie vom putea sa exportam, pentru ca trebuie sa ajutam si populatia din jurul Romaniei, nu este de ajuns doar sa vaccinam cetatenii Romaniei daca vrem sa scapam de pandemie. Vom face toate eforturile si sunt gata sa stam la masa cu oricine vine cu solutii pentru a-i ajuta pe romani in aceasta perioada dificila”, a spus Citu, inainte de sedinta Biroului Executiv al PNL, la care participa si seful DSU, Raed Arafat.

El a subliniat ca masurile luate saptamana trecuta vizeaza incetinirea gradului de raspandire a virusului. „Aceste masuri sunt unice in Europa, fiindca depind de gradul de incidenta. In toata Europa astfel de masuri sunt luate unitar pentru intreaga tara, in Romania sunt luate in functie de incidenta tocmai pentru ca stim ca exista deja in societate o oboseala dupa un an de zile in care am combatut aceasta pandemie, dar inca nu am trecut si este nevoie de inca un efort ca impreuna sa trecem peste aceasta perioada. Am luat aceste masuri pentru a incetini gradul de raspandire a virusului si pentru a ne permite sa acceleram campania de vaccinare”, a explicat prim-ministrul.

Potrivit lui Citu, in aprilie, numarul de persoane vaccinate anti-COVID va creste la 100.000 pe zi. „Fata de planul initial, daca acest calendar de livrare a vaccinurilor se pastreaza, vom putea vorbi de vaccinarea a 10 milioane de cetateni in luna august, in loc de luna septembrie. Am avansat lucrurile cu o luna de zile, dar totul depinde de noi sa mergem sa ne vaccinam”, a spus premierul.

In opinia sa, PSD vine cu mesaje „putin confuze”, dar este pregatit sa asculte si opinia specialistilor din acest partid. „Am vazut in spatiul public si in special la cei de la PSD, la Opozitia politica, mesaje putin confuze. Pe de-o parte, acum cateva luni de zile ne spuneau ca suntem prea relaxati si ca Romania este singura tara din UE relaxata, acum vin si ne spun ca impunem restrictii. Eu sunt pregatit sa ascult si opinia specialistilor din PSD. Specialistii nu au culoare politica. Lupta pentru sanatatea romanilor nu are culoare politica. Decat sa dam mesaje confuze si politice in aceasta perioada, este momentul sa stam toti la masa, specialistii, si sa vedem care sunt cele mai bune masuri pentru romani, pentru sanatatea romanilor”, a aratat el.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat, pentru Agerpres, ca Jandarmeria a aplicat 29 de amenzi pentru nerespectarea masurilor sanitare in cazul protestului din noaptea de duminica spre luni din Bucuresti impotriva noilor restrictii dispuse de autoritati pentru limitarea raspandirii SARS-CoV-2.

El a precizat ca amenzile au fost date in special organizatorilor. „Nu le-as face eu publicitate, evident ca au fost identificati, nu as dori sa-i numesc, (…) au fost si din zona politica”, a spus Stoica.

Potrivit acestuia, printre motivele pentru care au fost aplicate amenzile, se numara incalcarea prevederilor privind interzicerea deplasarii persoanelor in afara locuintei dupa ora 20,00. „De asemenea, hotararea din Legea 55 cu privire la organizarea manifestatiilor a fost si ea incalcata, pentru ca au fost peste 100 de oameni. Din informatiile pe care le am, au fost aproximativ pana in 800 de oameni in tot Bucurestiul, au fost in mai multe puncte”, a declarat Alin Stoica.

El a mentionat ca protestul nu avea cum sa fie unul autorizat, deoarece s-a desfasurat in perioada in care sunt interzise deplasarile din locuinta.

Prefectul a aratat ca noile masuri impuse au ca scop protejarea sanatatii. „Important este, cred eu, sa le transmitem oamenilor ca respectarea acestor masuri are ca scop nu ingradirea unor libertati, pentru ca, de fapt, asta au reclamat – ca s-au ingradit libertati, nu acesta e scopul masurilor, ci protejarea sanatatii oamenilor si, daca ne pasa de bucuresteni, trebuie sa avem acest mic disconfort. (…) Sunt milioane de oameni care respecta aceste reguli si carora le multumim ca se conformeaza in mod voluntar regulilor respective”, a afirmat Alin Stoica.

El a anuntat ca, daca incidenta infectiilor cu SARS-CoV-2 va depasi 7,5 la mia de locuitori, va fi convocat Comitetul Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta pentru a pune in aplicare masurile prevazute in aceasta situatie, respectiv interzicerea deplasarilor in afara locuintei dupa ora 20,00, cu cateva exceptii bine justificate, si reducerea programului agentilor economici pana la ora 18,00 pe toata durata saptamanii, nu doar vineri, sambata si duminica, cum este in prezent.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Premierul slovac Fico ramane in stare grava, dar stabila, poate vorbi

Premierul Slovaciei, Robert Fico, ramane in stare grava, dar stabila si poate vorbi putin, a…

2 ore ago

Viktor Orban vine in Transilvania chiar inainte de alegerile din 9 iunie. Ministru ungar: „Oricine este dusmanul maghiarilor din Transilvania este dusmanul Ungariei”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, va sosi in Transilvania la inceputul lunii iunie, subliniind parteneriatul strategic…

3 ore ago

Rascoala in Noua Caledonie a celor care doresc independenta. Franta a trimis trupe pentru a readuce „ordinea si linistea” – Video

Franta a impus miercuri stare de urgenta in teritoriul francez Noua Caledonie din Pacific pentru…

3 ore ago

Pretul saormelor s-a dublat in Germania, problema a fost dezbatuta chiar si de cancelarul Scholz. Un nou termen isi face loc in politica germana: donerflatia

In Germania, doner kebab (similar cu faimoasa saorma din Romania), odinioara accesibil, a devenit emblema…

5 ore ago

A 17-a editie a Conferintei Internationale „Perspectives in Banking and Financial Law”, organizata de Facultatea de Drept din cadrul ASE Bucuresti

A 17-a editie a Conferintei Internationale „Perspectives in Banking and Financial Law”, organizata de Facultatea…

2 ore ago